Letní kina na Českolipsku zažívají renesanci. Filmy pod širým nebem si užívají turisté i místní

18. červenec 2016

Na Českolipsku poslední roky bodují letní kina. Někde návštěvnost stoupá, jinde se ustálila. Nikde ale neklesá – a to i přes nepřízeň počasí. Roky neměli lidé v regionu možnost v létě vyrazit na filmovou podívanou pod širým nebem. Teď opět promítá letní kino v Novém Boru. Lidé chodí i do kina u vody v Dubé – Nedamově, stejně jako do netradičních prostor vodního hradu Lipý v České Lípě.

„Když jsme před pěti lety začínali, tak v okolí žádné letní kino nebylo. V České Lípě se zrušilo také letní kino v městském parku,“ říká Jiřina Kučerová, ředitelka organizace Lipý v České Lípě.

Letní kino na hradě Lipý v České Lípě

„Rok od roku se nám návštěvnost zvyšuje. Ze začátku lidé zjišťovali a nevěděli, co mají čekat. Loňský a předloňský rok byla návštěvnost vyšší, řádově o čtyři sta až pět set lidí,“ dodává Kučerová.

Přes 40 let promítání v autokempu v Dubé

Letní kino s tříletou přestávkou na začátku devadesátých let, funguje od roku roku 1973 v autokempu v Dubé – Nedamově. Návštěvníci jsou podle kulturní referentky města Lucie Heringové jak se říká „držáci“.

Letní kino v Dubé – Nedamově

„Letos josu extrémní držáci. Napříč počasím jsme promítali od června zatím pokaždé. Návštěvnost se zvyšuje ze strany rekreantů, ale jinak to tady stagnuje,“ popisuje Heringová. „Záleží, kolik se promítá filmů, a podle toho se odvíjí návštěvnost. Pohybujeme se nad limitem tisíc návštěvníků, když vyjde sezona a filmů se promítá hodně, tak jich je za sezonu i patnáct set,“ dodává.

V době otevření navštívilo za sezonu letní kino v Dubé deset tisíc lidí.

Nový Bor a obnovená tradice letního kina

Letos je to třetí sezona, co se v letním kině v Novém Boru obnovilo promítání.
„S nástupem digitalizace přestaly distribuční společnosti dodávat filmové kopie a v letním kině nebylo co hrát. Letní kino se zavřelo, protože se digitalizovalo městské kino,“ vysvětluje vedoucí novobroského kina Radovan Novotný. Podle něj zájem o letní kino se poslední dobou stabilizoval.

Vytahování plátna v novoborském letním kině

Na každé promítání v Novém Boru stěhují do letního kina techniku i plátno.

„Když jsme před třemi roky otevírali, tak byli lidé zvědaví. Na první představení přišlo asi sto lidí. Pak průměr klesl a ustálil se na počtu zhruba čtyřicet diváků na jedno představení. Letos jsme zakoupili nový výkonný dataprojektor, a protože do stálého kina jsme po letech nainstalovali nové plátno, tak to původní jsme upravili a přestěhovali do letního.“

Příležitostně promítá i letní kino ve Cvikově.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.