Li Bing Chao a čaje

9. říjen 2013

Někdo má rád čaj, jiný zase kávu. Přitom oba dva nápoje patří mezi ty povzbuzující a obsahují podobné účinné látky. Co říká o čajích opravdový odborník, pan Li Bing Chao z Číny, který přijel na návštěvu do Ústí nad Labem? To si nenechala ujít milovnice čaje Eva Bucharová.

Jaké čaje sem k nám z Číny Li Bing Chao přivezl? „Černé, zelené a oolongy – tedy modrozelené čaje, které jsou z části fermentované...“ říká čínský čajový znalec. Přivezl dokonce i ochutnat čaj ze severní Číny, téměř od hranic s Koreou, který zasadila jeho maminka.

0:00
/
0:00

Připravit zelený čaj je podle něj opravdu jednoduché – prostě jen upravíte množství čaje podle toho, jestli chcete čaj silnější nebo slabší. V Číně se čaje připravují do zavařovací sklenice – stačí odměřit 3-5 gramů čaje na šálek a zalít vodou o teplotě kolem 80 ºC. Teplota vody závisí také na tom, o jaký jde čaj. Pokud jsou čajové lístky jemnější, můžeme dát chladnější vodu a pokud je čaj starší, zalijeme jej teplejší vodou.

Milovníci čajů vědí, že zelený čaj jde zalít několikrát. Čaj od maminky pana Lee se dá prý klidně zalít i 6-7krát.

Li Bing Chao se smíchem přiznává, že čaj pije každý den od rána do večera. Jen večer si nedává zelený čaj, který povzbuzuje, ale spíš černý. Možná někoho překvapí, že se nevyhýbá ani kávě. Tu ale pije jen občas, když je na cestách a není si jistý, že by mu byli schopni připravit tak dobrý čaj, jako má doma.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.