Libeček lékařský znali už staří Řekové. Věděli, že nepatří jen do kuchyně

27. srpen 2015

Dnes si představíme další bylinku, kterou často využíváme v kuchyni - libeček. Má nejen líbivé jméno, ale také má mnoho příznivých vlastností, které z něj dělají nejen koření, ale také léčivo. Koneckonců – ne nadarmo je jeho celé jméno Libeček lékařský!

O užitečných vlastnostech libečku věděli už staří Řekové a Římané, kteří ho užívali hlavně jako afrodiziakum a deodorant. Ale má i mnohem významnější a vědecky dokázané účinky. Libeček totiž (krom jiných látek) obsahuje fytosteroly, které se velmi dobře uplatňují při onemocnění močových cest, trávicího traktu a při detoxikaci. Působí močopudně, očišťuje organismus od nebezpečných toxinů.

Jednou z velmi prospěšných vlastností libečku je příznivý vliv na naše zažívání. Stimuluje totiž produkci trávicích šťáv a může tak pomoci lidem s nechutenstvím, nedostatečností žaludku a žlučníku a s pomalým zažíváním. Úspěšně také zbavuje plynatosti.

Příznivý vliv libečku mohou zaznamenat také lidé s kloubními onemocněními, kožními chorobami a v lidovém léčitelství ho najdeme mezi bylinkami doporučovanými při onemocnění horních cest dýchacích, jako prostředek na vykašlávání. Jedinou nevýhodou je, že by ho neměly užívat těhotné a kojící ženy.

Recepty na použití libečku

Libeček měly v oblibě hlavně naše babičky. Především v polévkách. Rostl proto na nejedné zahrádce. Není to ale zdaleka jediný způsob, jak ho používat.

Do pokrmů jsme zvyklí přidávat hlavně libečkovou nať. Ale vyplatí se užívat i kořen, který je nejlépe sklízet v půlce října, když rostlina začne ovadat.

Libeček lékařský

Kořen můžeme stejně jako jinou zeleninu přidávat do polévek. Libečkový kořen nám může prospět při ledvinových a kloubních onemocněních. Neměli bychom ho ale používat samostatně, protože ve větším množství dokáže ledviny spíše dráždit a to není žádoucí. Lepší je vytvořit si směs z jednoho kořene, hrsti listů černého rybízu a dvou hrstí březového listí. Lžíci této směsi přelijeme hrnkem vroucí vody, necháme 10 minut louhovat a po přecezení pijeme. Doporučené množství je 10 mililitrů 3x denně.

Kořen společně s natí také můžete využít do koupelí pro zlepšení krevního oběhu, proti mykózám a při revmatismu a artróze. Zhruba 30 gramů libečku - buď natě nebo kořene, nebo obojího, povaříme 20 minut v půllitru vody. Přecezenou tekutinu přidáme do koupele, ve které si poležíme zhruba čtvrt hodiny. Tato koupel je vhodná i při nadměrném pocení a v horkých dnech, protože funguje jako deodorant!

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio