Liberečtí hasiči mají jako první v zemi záchrannou síť pro koně

3. listopad 2015

Liberečtí hasiči nevyjíždějí jen k požárům. Poměrně časté je vyprošťování zvířat v nouzi, například koní.

Nástrah, které čekají na jezdce, je v průmyslovém pohraničí plno. Nedávno například liberečtí hasiči vyprošťovali koně, který se při rekreační vyjížďce propadl do zapomenuté zasypané studny.

Přestože se nakonec se koně podařilo bez újmy vyprostit, chybělo hasičům při této náročné a nebezpečné vyprošťovací akci speciální vybavení. To se ale nedávno změnilo. Jako první v zemi mají od poloviny října liberečtí hasiči k dispozici speciální vyprošťovací síť pro koně.

Získat ji libereckým hasičům pomohla prostřednictvím veřejné sbírky nadace Eduvet českolipská veterinářka Lydia Čačková.

Záchranná síť pro koně

„Koně jsou magnet na průšvihy, velice často se stane, že zůstanou někde zavalení, nebo při přeskakování překážky zůstanou uvízlí v tříslech. Jen ve své praxi minimálně jednou ročně pomáhám záchranářům vysvobozovat koně z takových situací,“ zdůvodňuje oprávněnost pořízení tohoto záchranného prostředku Čačková.

Odpovídající vybavení je přitom pro úspěch záchrany klíčové, zvyšuje šanci na rekonvalescenci zvířete a výrazně i snižuje rizika zranění záchranáře.

Postupně by záchranné sítě měli získat i hasiči v dalších krajích. Liberečtí hasiči mají k dispozici speciální záchranný prostředek jako první v zemi i díky vysokému počtu koňských chovatelů a popularitě jezdeckého sportu.

autor: David Hamr
Spustit audio