Lidé na saské straně Krušných hor si už roky stěžují na to, že k nim z Čech vane nepříjemný zápach

9. prosinec 2014

Lidé na saské straně Krušných hor si už roky stěžují na to, že k nim z Čech vane nepříjemný zápach. Někteří jsou dokonce kvůli němu ochotni blokovat hraniční přechody.

Kočičí trus. Tak říkají Sasové z Krušných hor zvláštnímu zápachu, na který si stěžují už mnoho let. Jde k nim prý od nás z našich podkrušnohorských průmyslových provozů na Chomutovsku a Mostecku.

V uplynulých dnech, kdy bylo česko-saské pohraničí pod příkrovem mlhy, prý neuplynul jediný den, kdy by zápach nebylo cítit. Obyvatelům saského Krušnohoří to působilo dokonce zdravotní problémy.

Bolesti hlavy, břicha, průjem, to jsou jen některé z jmenovaných problémů. Sasové si také stěžují na trvalou únavu a malátnost.

Jak kolegům z MDR řekl farář ze Seiffenu Michael Harzer, při měření čistoty ovzduší byly v minulých týdnech v Krušnohoří naměřeny vysoké hodnoty dioxinu.

„Minulý týden bylo naměřeno 383 mikrogramů na metr krychový. Slyšel jsem, že dnes poprvé je dioxin na normálu…“

Normální hodnoty dioxinu by se přitom měly pohybovat mezi 5 až 10 mikrogramy.

V Krušnohoří dnes existuje pět občanských iniciativ, které bojují za čistotu vzduchu a urychlené řešení zápachu z Čech. Dosud jejich boj žádné výsledky nepřinesl. Zatím se totiž nepodařilo s jistotou určit zdroj zápachu.

Česká strana totiž odmítá, že by zápach pocházel od ní. Dokládá to různými měřeními. Po zdroji zápachu pátrají i Sasové, před třemi lety nasadili dokonce letadla. Kvůli ovzduší v Krušných horách se scházejí i politici z obou zemí, ale pach kočičiny se nad horami vznáší dál.

Jak říká starosta Deutschneuderfu Heinz-Peter Haustein, lidé to ale nevzdají: „Obrátíme se na Merkelovou a na českého prezidenta, upozorníme na sebe třeba demonstracemi na hraničním přechodu...“

Spustit audio