Litvínov je novým držitelem rekordu v počtu textilních srdcí

3. říjen 2015

Před třemi sty lety byla v Litvínově založena manufaktura na výrobu sukna. Právě tohle výročí si litvínovští připomněli v rámci letošních Svatomichalských slavností a přidali k němu i jeden rekord!

„Před pěti lety jsme se rozhodli slavnosti zpestřit pokusem o rekord. Ten první patřil andělíčkům, respektive Archandělovi Gabrielovi, který je patronem města. Lidé tak mohli přinést vlastnoručně vyrobené andělíčky a Litvínov se poprvé zapsal do české Guinessovy knihy rekordů,“ vzpomíná organizátorka slavností Dáša Wohanková.

Výročí manufaktury a výstava Srdceráj v zámku Valdštejnů společně definovaly letošní rekordní téma. Litvínovští vyráběli textilní srdíčka. Na zámku fungovala malá výrobní dílna.

„Já chci fialové, mami,“ hlásí nad košíčkem plným předpřipravených ušitých srdíček malá Leonka. Do předšitého srdíčka cpe vatelín, aby mu dala správný tvar. „A pak mi tam přišiješ tu růžovou mašličku,“ připravuje maminku na její budoucí úkol. K mašličce ještě přidává dva knoflíčky. Až pak je její srdíčko kompletní.

Litvínov - rekord v počtu textilních srdcí

Šití se tu nebrání ani kluci. Příchozí bráškové volí jeden červené, druhý modrobílé srdce. Zatímco kluci začínají, Leončina maminka už odevzdává hotový výtvor. „Rovnou ho tu necháme. Paní si poznamená naše jména a srdíčko se dostane do finálního sčítání a na výstavu všech odevzdaných srdcí,“ vysvětluje paní Daniela.

Odpoledne pak mohli lidé nosit svá srdce na litvínovské náměstí. Nakonec se jich tu sešlo 907.

Jedním přispěla i paní Jana. Je žlutobílé, obšité černou bavlnkou a zdobené malými hodinami. „Možná proto, že bylo na čase, aby město vymyslelo takovou akci, která lidi příjemně spojuje,“ vysvětluje zvolenou symboliku.

Srdcí je sice méně, než bylo před lety andělů, ale na rekord to stačí. Zatím jsou v knize rekordů zapsaná jen srdíčka háčkovaná, takže s těmi textilními jsme první,“ vysvětluje Wohanková.

Zápis pak oficiálně potvrzuje i komisař agentury Dobrý den z města rekordů a kuriozit Pelhřimova. Litvínovem je držitelem rekordu v počtu textilních srdcí na jednom místě. Za rok to město zkusí s jiným tématem zas.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio