Marmeládu vařte s láskou, vsaďte na přírodní pektin a méně cukru

8. září 2016

Nejlepší domácí marmeládu z téměř padesáti vzorků vybírali letos návštěvníci Maloskalského jarmarku. Do finálové pětice se hned se třemi vzorky probojovala paní Hana Chmelíková, které vítěznou marmeládu rybízovou s perníkovým kořením manžel rozmlouval s tím, že je příliš kyselá. Ochutnávači však měli jiný názor a poslali ji do finále. Mezi pěticí nejlepších měla paní Chmelíková hned tři vzorky, přitom její recept je jednoduchý.

„Rozhodně vařte s láskou. Já i moje rodina máme rádi sladké, a tak není těžké pro ně uvařit něco dobrého,“ říká Hana Chmelíková. Další její kouzla jsou přírodní pektin a méně cukru než je běžné, aby vynikla přírodní chuť. „Moje marmelády můžete klidně jíst a neztloustnete,“ podotýká.

Pomerančová s levandulí, fíková s meruňkami

Každá ze tří finálových marmelád paní Chmelíkové má nějakou zajímavost. Pomeranče na celkově pátou pomerančovou marmeládu s levandulí si sama natrhala ve Španělsku. Na druhém místě skončila fíková s meruňkou a fíky jí přivezl bratr se švagrovou před dvěma týdny tisíc kilometrů od moře.

Nemusí být vždycky jako cukrkandl!

Džem, marmeláda, ovoce, zavařování

Největší perličkou je ale vítězná rybízová s perníkovým kořením. A to nejen použitím perníkového koření. „K té, co vyhrála, mi manžel doma řekl, tu hnusnou kyselou, tu tam nedávej,“ směje vítězka. Použití perníkového koření bylo jedním z jejích experimentů s bylinkami a kořením.

„Nejhorší je ovoce nasbírat a namlít“

V soutěži marmelád se na Malé Skále sešla celá řada vařičů této sladké dobroty – celkem se totiž sešlo 49 vzorků. Bylo by jich minimálně padesát, kdyby na svoji marmeládu nezapomněla Marcela Brůnová, jedna ze Sladkých holek, jak si říkají pořadatelky Maloskalské marmelády. Prozradila ale aspoň, jak je to s pracností vaření marmelád. „Nejhorší je to ovoce nasbírat, namlít, aby z toho byla šťáva, aby v tom nebyly zrníčka a bylo to jemné. Pak povařit a se vším všudy, tedy i s plněním do skleniček to je tak na dvě hodiny,“ vysvětluje Marcela Brůnová. Sama má nejraději ostružinovou.

Marmoška s čokoládou chutná i dětem

Celý košík marmelád nachystala Renata Hrabalová a i ona má netradiční nápady. „Mě chutná třeba rakytníková nebo meruňková s čokoládou. To chutná i dětem, a dokonce více než kupované čokoládové pomazánky. A samozřejmě to je zdravější,“ dodává.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.