Matcha, ibišek, moringa, honeybush a lapacho. Čaje-nečaje do podzimních dnů

9. listopad 2017

V podzimních a zimních dnech často saháme po čajích, které nás zahřejí a navodí příjemnou náladu. My vám doporučíme pět čajů-nečajů, kterými se nejen zahřejete a pochutnáte si na nich, ale také jejich pitím uděláte něco pro svoje zdraví.

Ibišek bývá často součástí čajových směsí. V prodejnách s bylinkami nebo se sušenými plody ale můžete narazit i na samotné sušené ibiškové květy. Pozor, nejedná se o květy vám známých pokojových ibišků, ale o květy keřů ibišku súdánského!

Květy obsahují velmi vysoké množství vitamínu C, provitamin A, a také hodně vysokou hladinu antioxidantů – to je skvělá kombinace pro náš imunitní systém. Navíc pití čaje z ibišku podporuje dobrou náladu a také má povzbuzující účinky, takže do dnů, kdy býváme unavení, bez energie a bez nálady, je jako dělaný.

Stačí dva sušené ibiškové květy vylouhovat v šálku vařící vody a popíjet. Květy v nálevu ponechejte a můžete je dokonce použít i pro další nálev. Nálev z ibišku je nakyslý, a je tedy vhodné ho přisladit trochou medu. Doporučíme vám takovou povzbuzující podzimní kúru – zakupte si láhev neochucené minerálky, do ní vložte asi tak 6 ibiškových květů, ty ponechte louhovat a v průběhu dne postupně celou láhev vypijte.

A ještě taková zajímavost – vylouhované květy by bylo škoda vyhodit, protože v nich pořád zůstane dost prospěšných látek a zajímavě chutnají. Po vylouhování je můžete jednoduše sníst!

Čajový prášek matcha

Logo


Matcha je označení prášku z listů zeleného čaje, kterému jsou připisovány silné léčivé schopnosti. Léčivá síla čaje matcha spočívá ve způsobu pěstování a přípravy.

Rostliny čajovníku se pěstují ve stínu – to čajový keř stimuluje k nadměrné produkci chlorofylu a k silné produkci aminokyselin. Právě obsah těchto látek stojí za ozdravnými účinky. Dalším plusem je příprava. Usušené lístky rozemleté na prášek se zalijí vodou a lístky zelného čaje tak konzumujeme celé – naše tělo tak může zužitkovat mnohem větší množství účinných látek, než kdybychom čaj připravili klasickým louhováním lístků.

Je v něm obsaženo velké množství minerálů a vlákniny, najdeme tu vitamíny C a A, a také látku, která má povzbuzující účinky, jako kofein.

Antioxidanty přítomné v čaji matcha vědci řadí mezi vůbec nejsilnější přírodní antioxidanty. A velké množství obsaženého chlorofylu čistící krev.

Neměli bychom zapomenout ani na katechiny, které při pravidelném pití matchy dokáží snižovat krevní tlak. Matcha je doporučována při horečkách a při vyčerpání organismu, protože pročistí tělo, povzbudí imunitní systém a silně stimuluje metabolismus, čímž pomáhá k účelnému spalování a využití energie.

Prášek čaje matcha jednoduše rozšlehejte v šálku vody a ochuťte si ho citronem a medem. Získáte tak lahodný nápoj s ozdravným účinkem. Ale prášek můžete využít i jinak – třeba si s ním ochutit jogurt, zmrzlinu, případně ho můžete přidávat při pečení do těsta a získat tak zdravější dezert.

Výživová bomba jménem moringa

Chcete-li si vylepšit zdraví, vyzkoušejte moringu. U nás zatím není moc známá, ale v tropických oblastech třetího světa tato rostlina zachraňuje životy. Její kůra, list i plody slouží zdejším obyvatelům jako vydatná strava plná prospěšných látek.

Moringa

Západní civilizace se moringou začala zabývat až v nedávné době a vědci zjišťují, jak neuvěřitelné množství tělu prospěšných látek se v morinze nachází. Má vysoký obsah vitamínů A, B, C, D, E či K. Navíc je v rostlině velké množství rostlinného hormonu zeantinu, který dokáže rozesílat vitamíny, minerály a stopové prvky na místa v těle, kde je jich zrovna potřeba. Tento rostlinný hormon má taktéž kladný vliv na vyrovnání hormonální hladiny u pubertálních dívek a u žen v klimakteriu.

Zapomenout nemůžeme ani na přítomnost nenasycených mastných kyselin. Omega 3 a 6 kyseliny pomáhají s kvalitní funkcí mozku, s posilováním imunity a snižují riziko kardiovaskulárního onemocnění. Nenasycená mastná kyselina Omega 9 stabilizuje hladinu cholesterolu v lidském těle.

Dalším pozitivem je řada antioxidantů, a také velmi vysoká hladina chlorofylu. Díky tomu je moringa prospěšná pro tvorbu krve, do níž díky chlorofylu přichází větší množství kyslíku. Tím se také zlepšuje látková výměna, posiluje imunita a lépe tělo bojuje proti zákeřným infekcím.

Moringa se dále doporučuje pro zlepšení špatného spánku, při žaludečních vředech či proti ekzémům a také jako součást jídelníčku pro vegetariány a vegany, protože listy moringy obsahují kvalitní rostlinnou bílkovinu.

Moringa se dá v prodejnách zdravé výživy pořídit v sušeném stavu a ideální způsob, jak ji konzumovat, je přidávat ji do polévek nebo si z ní dělat čaj. Případně můžete na moringu narazit jako na součást čajových směsí, případně se dají koupit moringové tobolky, které se polykají jako doplněk stravy.

Čaj zvaný Honeybush milují nejen děti

Honeybusch

Honeybush, čili medový keř, je výtečný a zdravý rostlinný nápoj původem z Jižní Afriky. Má příjemně medovou vůni a chuť a navíc je plný prospěšných látek. Navíc je velmi vhodný pro děti a i nám dospělým v podzimních a zimních dnech jeho pití prospěje.

Nápoj z medového keře obsahuje celou řadu antioxidantů, vitamínu C, velké množství železa, vápníku a fluoru. Díky tomu výborně působí proti virům, bakteriím i plísním. Má také příznivé účinky na nervovou soustavu, osvědčuje se při nachlazení, chřipce, zánětech dýchacích cest a při nechutenství.

Neobsahuje kofein a třísloviny, takže se hodí i pro malé děti a těhotné či kojící ženy. Navíc obsažený vápník i fluor pro nás dospělé funguje jako prevence osteoporózy a u dětí působí na zdravý vývoj kostí i zubů.

Pití čaje z medového keře má také velmi příznivý vliv na náš kardiovaskulární systém. V lístcích honeybushe najdeme látky, které pozitivně zabraňují ucpávání cév a pomáhají snižovat hladinu cukru a cholesterolu. Z tohoto důvodu se vyplatí pít tento čaj často a pravidelně. A třeba už jen proto, že to je další způsob, jak trochu omezit cukry a nahradit v pitném režimu nezdravé slazené nápoje. Čaj má totiž sám o sobě moc příjemnou nasládlou chuť a není třeba ho dále doslazovat.

Tak si zkuste ozvláštnit podzimní dny, udělat něco pro zdraví své a svojí rodiny a zapátrejte v prodejnách s čaji nebo na internetu po honeybush. Nemusíte ho jen pít, nálev můžete použít i zevně jako obklady a koupele při ekzémech a vyrážkách.

Lapacho – elixír života

Mezi exotickými nápoji existuje jeden, o kterém se traduje, že se díky jeho každodennímu pití dožil jeden z ruských carů 130 let. Jmenuje se lapacho, a i když se o něm často mluví jako o čaji, jde o kůru jihoamerického stromu lapacho.

Lapacho

Odvaru z Lapacha se přisuzuje mnoho příznivých účinků. Jeden čas byl propagován pro svoji údajnou schopnost potlačovat rakovinné bujení. Tato schopnost ale nebyla nikdy prokázána. Další účinky už ale jsou vědecky potvrzené – třeba posilování činnosti jater, ledvin a sleziny a tím pádem účinná detoxikace organismu.

Lapacho také účinkuje na snižování srážlivosti krve, pomáhá ničit některé druhy plísní a bakterií a výrazně se podílí na posilování imunitního systému. Také zlepšuje prokrvení těla, posiluje srdce a krevní oběh a pomáhá odstraňovat usazeniny z cév. Zabraňuje zadržování vody a tvorbě otoků. V neposlední řadě jsou mu připisovány příznivé účinky při nemocech, jako jsou roztroušená skleróza, Parkinsonova choroba a revma.

V podzimních a zimních dnech se pití lapacha hodí proto, že má i antibiotické účinky, a tak se hodí v případech nachlazení, rýmy, při zánětu průdušek, dutin či nemoci dýchacích cest.

Je ale třeba upozornit, že některé aktivní látky v lapachu mohou způsobit alergické reakce. Neměly by ho užívat těhotné ženy. A při horečkách a infekčních nemocech je dobré zacházet s lapachem jako s lékem a neužívat ho ve vysokých dávkách. Ideální dávkování je jedna polévková lžíce lapacha na litr vody a pití dvou čtvrtlitrových šálků denně.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.