Máte alergii na UV záření? Pomůže vám beta-karoten a změna životního stylu!

11. červen 2015

Lidé by si sami měli najít míru a vědět, jak dlouho být na sluníčku, aby jim to prospělo a přitom neublížilo. Zásadou je - zabránit spálení pokožky. K tomu ale může dojít velmi rychle. Dá se spálení od slunce předejít, aniž bychom se mazali krémy, které pak zase brání produkci potřebného vitaminu D?

Naše pokožka má přirozené mechanismy, kterými se brání proti nadměrnému působení UV záření. Hlavním z nich je kožní barvivo melanin, jehož množství je závislé na genetických předpokladech. Někdo ho má více, někdo ho dokonce téměř postrádá.

Pokud tedy vaše pokožka reaguje na sluneční paprsky brzkým spálením, nebo alergickou reakcí, sáhněte po beta-karotenu, přirozeném barvivu, které funguje podobně jako pigment pokožky a pomáhá tak s ochranou před slunečním zářením. Tělo si jej změní na vitamín A, který potřebuje na ochranu buněk.

Doplňky s beta karotenem je možné považovat za účinnou náhradu ochranných krémů. Pokud je budete kupovat v lékárně, vždy se ujistěte, že obsahují opravdu jen beta-karoten a ne vitamin A.

Raději se ale spolehněte na přírodní zdroje - těmi se nepředávkujete. Mrkev, rajčata, brokolice, špenát - tam beta-karoten zaručeně najdete. A protože je rozpustný v tucích, nezapomínejte je připravovat alespoň na trošce oleje či másla.


Za alergické reakce na UV záření může často životní styl

Až 20% populace se potýká s tím, že j pokožka reaguje na sluneční paprsky vyrážkami, svěděním a podobnými nepříjemnými projevy. Výskyt reakce na UV záření často zaskočí i ty, kteří dosud žádné potíže na sluníčku neměli. Čím to? A jak si s takovou alergií poradit?

Druhů a příčin reakcí na sluneční paprsky je několik. Někdy se po pobytu na sluníčku objeví červená svědící krupička, jindy zanícené puchýřky podobné akné, někdy se dokonce objeví otoky, nevolnost nebo až kolapsové stavy.

Nejedná se ale o pravou alergickou reakci - protilátky proti konkrétnímu alergenu obvykle nenajdeme. Tyto reakce vznikají nejčastěji kombinací UV záření s jinými faktory, třeba s léky a hormonální antikoncepcí, kosmetickými přípravky, ale také s některými potravinami.

Jakékoliv projevy na kůži jsou především obrazem toho, co se děje uvnitř našeho těla. Pokud se tedy s reakcemi na slunce setkáváte, zrevidujte svůj životní styl a snažte se před létem alespoň vyčistit tělo od toxinů a pokožku na sluníčko postupně a pomalu zvykejte ve zvyšujících se dávkách.

Před pobytem na slunci nepoužívejte parfémy a parfémovanou kosmetiku, chraňte náchylná místa lehkým oděvem a určitě nic nezkazíte, pokud zvýšíte před létem příjem betakarotenu, selenu a vitamínu E.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio