Máte chutě na netradiční zmrzlinu? Ve Stráži pod Ralskem vám vaše přání splní!

4. březen 2015

Hořčicovou, makovou, slivovicovou nebo s příchutí moravského uzeného. I takové druhy zmrzliny vám dají do kornoutku v největší české zmrzlinárně ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku.

Za zrodem zmrzlinové cukrárny, kde mohli návštěvníci ochutnat už více jak tři sta příchutí, prý nebyla žádná osudová láska dvou lidí, dokonce ani láska ke zmrzlině. Mohla za to čistá náhoda.

„Jednou nám řekli "Zkuste zmrzlinu, jste u rybníka! " Tak jsme zkusili zmrzlinu, koupili jsme vitrínu a už to pomalu šlo,“ vzpomíná na začátky sympatická zmrzlinářka Ivana Jablonovská, původně vyučená prodavačka smíšeného zboží, která denně ve svém království navyrábí několik desítek druhů.

Zmrzlinářka Ivana Jablonovská

A odkud že ve strážském zmrzlinovém ráji čerpají nápady na novinky? „Inspirují nás i samotní návštěvníci naší zmrzlinárny. Píší mi e-maily, jsme denně v kontaktu na Facebooku. Při návštěvě zmrzlinárny vymýšlejí, co by se tak ještě dalo udělat,“ říká paní Ivana, která má pro mlsné návštěvníky připravenou knihu, do níž můžou lidé napsat své tipy na příchutě.

Čtěte také

Kromě klasických ovocných a mléčných zmrzlin nebo ovocných sorbetů si můžete ve Stráži pod Ralskem poručit také pivní, teplou, máslovou, mrkvovou, včelku Máju nebo mentolovou.

Hosté mohou psát do knihy přání své postřehy a nápady

Když se nebudete umět rozhodnout, zkuste tu s názvem Jéžišmarjá nebo zmrzlinu pojmenovanou Já nevím.

Novinkami pro letošek budou konopná, sachrová nebo modrá žvýkačková. A až do zmrzlinárny zavítáte, neděste se dlouhé fronty. Ta bývá mnohdy až před dům.

„Když je hukot, je to ten pravý blázinec, a to já miluju,“ směje se usměvavá a energická zmrzlinářka, která ve své zmrzlinárně ve Stráži pod Ralskem ráda přivítá i vás!

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.