Máte kreativního ducha? Navštivte Dům řemesel v Kryštofově Údolí

3. květen 2016

Malebná vesnička Kryštofovo Údolí nedaleko Liberce – to je bezpochyby pěkný cíl jarního výletu. Kromě slavného orloje a kašny s čůrajícím voříškem tam můžete obdivovat i objevovat přes 200 let starý podstávkový dům. Vrátit se do dávných dob a třeba si i něco vyrobit v kreativní dílně. A navíc – tuto neděli 8. května se tam můžete vydat za stále živými řemesly.

„Podstávkové domy jsou pro tuto oblast charakteristické,“ vysvětluje Tereza Michálková, která se o Dům řemesel stará společně s maminkou. „Lidé, kteří nejsou z tohoto kraje, tyto domy můžou považovat za téměř exotickou záležitost,“ doplňuje.

Keramika, kreativní dílny a staročeská pohoda

Když vejdete dovnitř, dýchne na vás staročeská atmosféra. Malovaná keramika, ruční výrobky, vystřihovánky v oknech a roztopená kamna. Jestli jste vyššího vzrůstu, v prastarém domku si dejte pozor na nízké dveřní rámy. V Domě řemesel si můžete prohlédnout výstavu výtvarníků – aktuálně třeba enkaustika Jany Havelkové. Pokud v sobě máte kreativního ducha i vy, můžete popustit uzdu své fantazii v tvůrčí dílně.

Interiéry téměř čtvrt tisíciletí starého domku na vás dýchnou staročeskou atmosféru

V prvním patře domku můžete nahlédnout do ložnice posledního majitele. „Je to opravdu malinkatá komůrka se sociálním zařízením, jak byli lidé dříve zvyklí,“ popisuje Tereza Michálková a pokračuje: „Taky tu máme koutek pro čtenáře, tady můžou návštěvníci nahlédnout do starých knih a časopisů.“ Vězte, že pokud se do článků začtete, vrátíte se v čase nejmíň o sto let. „Můžou se dozvědět, jak zametat, pečovat o domácnost a podobně. Na dnešní dobu velmi vtipné články,“ říká s úsměvem Tereza Michálková.

Líbí se vám řemesla a máte chuť vyrábět? Den řemesel 8. května vás potěší

„Lidé se sem vracejí, líbí se jim tady,“ uzavírá Tereza Michálková. Tak se nechejte pozvat do Domu řemesel v Kryštofově Údolí. Už tuto neděli 8. května se na místo sjedou řemeslníci, kteří budou předvádět svůj um. Vyrobit si korálkový šperk, pomalovat si keramiku, nebo vyzkoušet, jak se paličkuje krajka – budou moci i všichni příchozí.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio