Maxipes Fík bude mít v Kadani sochu

16. únor 2016

Nábřeží maxipsa Fíka už v Kadani mají. Autor pohádek o přerostlém hafanovi Rudolf Čechura je totiž rodák z nedalekého Ahníkova a právě tam začal Maxipsovy příhody psát. A tak kadaňské před časem napadlo, že by Fík mohl mít v Kadani trvalé bydliště.

Pojmenovali tu po něm moderně upravené nábřeží řeky Ohře a každý rok slaví jeho narozeniny. Teď tu chtějí ještě postavit sochu.

„Oslovili jsme umělce z regionu, aby navrhli podobu sochy a její umístění na nábřeží,“ říká starosta Kadaně Jiří Kulhánek. „Je nám jedno jestli bude stát sedět, skákat na padáku nebo pro pivo. Neomezili jsme umělce ani velikostí, ani materiálem. Právo veta ale bude mít Fíkův výtvarný otec - pan Šalamoun,“ upřesňuje podmínky zadané sochařům.

Na zpracování návrhu mají umělci čas do konce dubna. Pak se sejde komise, v níž zasedne i Jiří Šalamoun, a která vybere vítězný návrh. Realizaci by město chtělo stihnout do září letošního roku.

„Snad to stihneme. Záleží na velikosti a materiálu, z jakého Fík nakonec bude. Velká kamenná socha by asi trvala déle než malá dřevěná, těžko předjímat,“ říká starosta a dodává, že cena realizace nesmí překročit jeden milion korun. To je další podmínka, kterou si město pro tuto akci stanovilo.

Na nábřeží Maxipsa Fíka už jedna socha stojí. Jde o repliku Staroměstského orloje, jehož skutečným autorem je mistr Mikuláš z Kadaně. Jinak je nábřeží plné hlavně atrakcí pro děti. Těm slouží i přírodní divadlo zvané AmFík.

Spustit audio