Maxipes Fík není zcela vymyšlený – předlohou byl pes Elster

19. únor 2017

Jednačtyřiceti let se žádný pes na světě nedožil. Maxipes Fík je ale kreslený, a tak se mu to letos podařilo. A ještě je po něm pojmenováno v Kadani jedno nábřeží a přírodní amfiteátr pro děti – AmFík.

Kreslený seriál o přerostlém bobtailovi a holčičce Áje vznikl v roce 1975. Autor Rudolf Čechura začal příhody obřího psa psát v Ahníkově na severu Čech. Malá ves ležela zhruba kilometr a půl od Málkova a v roce 1985 ji spolkl hnědouhelný důl Nástup. Maxipsa se proto ujala blízká Kadaň. Od roku 2005 se tam každoročně slaví jeho narozeniny především akcemi pro děti.

Kadaň dala Fíkovi nový domov nejen proto, že zbouraný Ahnikov sták poblíž a Rudolf Čechura v ní svého času i pobýval. Svůj vliv na to měla také skutečnost, že v Kadani začínal hrát divalo ten, kdo naučil Maxipsa mluvit - herec Josef Dvořák. Mále se mu to ale nepovedlo:

„Fíkův hlas je dílem jedné dlouhé prohýřené noci,“ přiznal nedávno herec Českému rozhlasu. „Byl to dlouhý mejdan a já ráno měl být ve studiu a točit prvního Fíka. Zavolal jsem si taxíka a jel režisérovi říct, že to asi nepůjde. Když jsem promluvil tím zahuhlaným, zakouřeným a propitým hlasem, režisér zajásal. Vy jste se připravoval, Dvořáku! To je skvělé, takhle ten pes bude mluvit,“ vzpomíná Dvořák na začátky s přerostlým psem. Tím režisérem byl Václav Bedřich.

Nábřeží Maxipsa Fíka

Podobu inteligentního a maxipsa má na svědomí Jiří Šalamoun. Málokdo ví, kdo byl předlohou. Žádný bobtail jako v kresleném seriálu, tedy Francouz (plemeno je původem francouzské), ale původem Angličan - anglický ovčácký pes jménem Elster. K Šalamounovým se dostal ze Švédska. Právě on zaujal Rudolfa Čechuru natolik, že dostal nápad udělat z něj hrdinu svého pohádkového příběhu.

A jak je to s nábřežím Maxipsa Fíka v Kadani? Jde o unikátní pěší a cyklistickou promenádu na levém břehu Ohře, kde má Fík i svou sochu a malé přírodní divadlo. Celý prostor se upravoval po tři roky od roku 2009 a Kadaň na projekt získala evropské dotace. Ostatně chytrý Fík si už za svých jednačtyřicet let, kdy je na světě, získal srdce tolika dětí i dospělých, že si tuto pozornost určitě zaslouží.

(Na fotu je Maxipes Fík s Josefem Dvořákem a reportérkou Lenkou Šobovou při rozhodoru pro Český rozhlas Sever.)

Maxipes Fík, Lenka Šobová a Josef Dvořák
autor: ces
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.