Maxipes Fík slaví 40. narozeniny a zve vás do Kadaně!

29. květen 2015

Vsadíme se, že kdybychom se deseti lidí zeptali na oblíbené večerníčky, aspoň osm z nich by nezapomnělo na Maxipsa Fíka. Tahle postavička - no, vlastně postava, když je to maxipes, je oblíbená i dík hlasu Josefa Dvořáka. Jak na ten hlas vůbec přišel?

Maxipes Fík slaví 40. narozeniny, a slaví je, jako už tradičně, v Kadani, protože kadaňští si svolení k těmto oslavám vyžádali u samotného autora Fíkových příběhů, u spisovatele Rudolfa Čechury, který po válce nějaký čas učil v nedalekém Ahníkově.

Ahníkov pohltila těžba uhlí, a tak Fíkovi poskytla azyl Kadaň. A to plným právem, protože tady zase žil Josef Dvořák, který Fíka obdařil nezaměnitelným hlasem.

Jak Fík ke svému hlasu přišel

Náhodou… Režisér Václav Bedřich tenkrát v roce 1975 oslovil Josefa Dvořáka a ten vzal roli velmi vážně a zodpovědně. Byl to totiž jeho první úkol pro večerníčkovské postavičky.

A tak přemýšlel, jak to udělat co nejlépe… Přemýšlel ale u ledového plzeňského (nejednoho) a s cigaretou (nejednou) v ruce. A tak se stalo, co muselo se stát - přes noc ztratil Josef Dvořák hlas. Šel se režisérovi omluvit, ale ten zajásal - to je ono, takhle bude Fík mluvit!

Josef Dvořák

Oslava Fíkových narozenin se letos koná v sobotu 30. května od 10 hodin na nábřeží Maxipsa Fíka a v Amfíku.

Program je víc než bohatý - od pohádek přes projížďky na koních, indiánskou vesnici a další atrakce až k trampolíně a klouzačce v pěně.

Také se můžete zúčastnit Mistrovství světa ve skoku pro něco a večer uzavře narozeninové oslavy lampionový průvod. Jste srdečně zváni!

Spustit audio