Mediální tábor v Ústí nad Labem bavil

29. červenec 2016

Týden plný zážitků z mediálního prostředí zažilo 36 dětí ve věku od 11 do 16 let na příměstském Mediatáboře, který se konal ve vile Českého rozhlasu Sever v Ústí nad Labem.

Táborníci si vyzkoušeli práci s kamerou, nahrávání zvuku a okusili také práci redaktora deníku. Mimo získávání nových poznatků se také dobře bavili v rámci soutěží a her.

Tábor se konal od 10. do 15. července a každý den byl zaměřený na jiný typ médií. Zahájení tábora bylo v neděli, kdy se děti seznamovaly, užily si táboráku a v noci je čekala stezka odvahy.

V pondělí se děti dopoledne učily, jak v mediální profesi využívat zdroje, na co si dávat pozor z pohledu etiky a další důležité dovednosti pro mladé novináře. Po obědě už na táborníky čekal známý moderátor Vladimír Hron, kterého všechny děti bedlivě poslouchaly. Odpovídal také na zvídavé dotazy a odhaloval tajemství své práce.

Odpoledne se mladí novináři vydali na tři zajímavé workshopy. Povídali si s policejní mluvčí Veronikou Hyšplerovou, s čajovnicí Jolanou Vaverkovou z čajovny U Vysmátý žáby se v rámci čajového obřadu dostali do Číny a návštěvou muzea do novinářské historie.

Jak se dělají noviny, to se táborníci dozvěděli v úterý. Vyzkoušeli si totiž anketu přímo ve městě a lektory jim tento den dělal Martin Dlouhý z časopisu Koktejl a Martin Klimeš, šéfredaktor Ústeckého deníku.

Odpoledne se všichni vydali na jezero Milada, kde jim osvěžení v parném dnu přinesli hasiči, kteří na trávu nastříkali pěnu a udělali vodní zeď. Schlazení přišlo také v rámci projížděk na člunu na jezeře Milada s Městskou policií Ústí nad Labem. Svou kreativitu děti předvedly při stavbě vorů z petlahví.

I druhá polovina mediálního tábora byla nabitá hrami a informacemi

Středa byla ve znamení rádia. Moderátor Českého rozhlasu Sever Milan Král a lektor společně s mistrem zvuku dětem připravili dopolední program. Odpoledne se táborníci vydali na velkou cestu městem. Na různých místech hledali obálky s indiciemi, které je dostávaly dál a dál. Podívali se např. do kavárny Alibi, callcentra Attigente, čajovny U Vysmátý žáby a knihovny. Závěrem programu si povídali s ústeckým zpěvákem Daliborem Slepčíkem.

Děti si vyzkoušely starou novinářskou techniku

Jak se pracuje v televizi, ukázal dětem zpravodajský tým České televize. Děti si vyzkoušely práci s kamerou, podívaly se, jak se stříhá reportáž a hlavně se ptaly na vše, co je zajímalo. Velkým bodem programu byla návštěva Youtubera Kovyho. Ten budoucím novinářům odpovídal na dotazy ohledně práce Youtubera, tedy internetového baviče, hrál různé scénky a parodie.

Závěrem tábora se děti dozvěděly, jak vypadá tisková konference. Zkoušely si také fiktivně dohodnout schůzku s manažerem Karla Gotta. Jak správně telefonovat jim prozradily lektorky z callcentra Attigente. Na závěr je čekalo vyhlášení celotáborové hry. Hlavní cenu, tedy tablet, který do soutěže věnovalo callcentrum, vyhrál Michal Fořt.

Podobná akce se chystá na podzimní prázdniny v termínu od 26. do 29. října. Více informací již brzy na mediatabor.cz nebo facebooku Mediatábora.

autor: Martin Dušek
Spustit audio