Medvědí česnek – jarní zázrak pro zdraví a lahůdka pro jazyk

13. duben 2017

Medvědí česnek dostal jméno údajně kvůli tomu, že ho medvědi pojídají po zimním spánku, aby doplnili síly. Vezměte si z nich příklad – jde o velmi chutný a zdravý doplněk jídelníčku!

Medvědí česnek si můžete natrhat ve volné přírodě, nebo si ho můžete zasadit do květináče, nebo do záhonu. Sazenice jsou touto dobou k mání a vyplatí se je koupit. Medvědí česnek se totiž poslední dobou stává díky své jemně štiplavé chuti a česnekové vůni velmi populární kulinářskou surovinou.

Tuto bylinku ocení nejen naše mlsné jazýčky, ale úplně celé tělo, kterému medvědí česnek dodává spoustu vitaminů a jódu. Obsahuje i protizánětlivé látky, pročišťuje trávicí systém, podporuje chuť k jídlu, pomůže s jarním nachlazením, příznivě působí při cukrovce. Snižuje také hladinu cholesterolu a krevní tlak a brání kornatění cév, jelikož zabraňuje ukládání vápníku v jejich stěnách.

Účinků na zdraví má medvědí česnek hodně, stejně jako je hodně možností, jak ho využít. Nejjednodušší je nasekat jeho lístky nadrobno a posypat jimi chléb s máslem, nebo je dát do pomazánky či do zeleninového salátu.

Medvědí česnek v kuchyni

Pokud jste dosud nepřišli na chuť krémovým polévkám, zkuste svůj postoj přehodnotit. Výborně totiž umí zasytit, jsou lehce stravitelné a v případě polévky z medvědího česneku mají dokonce skvělý vliv na trávení. Medvědí česnek totiž prospívá žaludku i střevům.

Na másle zpěňte cibulku, zalijte vývarem a přidejte smetanu. Odstavte z ohně, přidejte listy medvědího česneku a rozmixujte. Ochuťte dle libosti solí, pepřem a česnekem.

Medvědí česnek

Skvělý způsob, jak zužitkovat a trochu déle uchovat prospěšné látky v medvědím česneku, je pesto. Listy medvědího česneku rozmixujte společně s olivovým olejem, trochou česneku, piniovými oříšky a parmezánem. Oříšky i sýr můžete dát i jakékoliv jiné, nebo je nemusíte použít vůbec. Vzniklou směsí můžete ochutit saláty, polévky, těstoviny, rizota, slané záviny a masa.

Pesto můžete skladovat v lednici i několik týdnů, ale nejspíš vám tam kvůli své skvělé chuti vydrží sotva pár dnů. Stejně jako bylinkové máslo. To připravíte jednoduše tak, že utřete klasické máslo s trochou soli, přimícháte najemno nakrájený medvědí česnek a pažitku. Zabalte do folie a nechte ztuhnout v lednici.

Medvědí česnek à la špenát

Zatímco ale špenát mnoho lidí nadýmá a mají z něj, jak se říká, těžký žaludek, medvědí česnek naopak proti nadýmání působí a na žaludek má příznivý vliv. U špenátu se doporučuje delší doba vaření, medvědí česnek stačí jen velmi zlehka tepelně opracovat. Díky obsahu látky alicin má navíc medvědí česnek protizánětlivé a protiplísňové účinky a prospívá tak lidem s kandidózou a při onemocněních střev provázených kolikami, průjmy a křečemi.

Chcete-li tedy těchto vlastností využít, připravte si medvědí česnek na způsob špenátu: Listy rychle orestujte na osmažené cibulce, osolte, opepřete a pro zvýraznění chuti přidejte trochu klasického česneku.

Pokud jste zvyklí připravovat špenát se smetanovou omáčkou, pak je lepší nejdřív přichystat omáčku a listy medvědího česneku do ní přidat až úplně nakonec. Čím kratší dobu budeme medvědí česnek tepelně upravovat, tím lépe.

Medvědí česnek roste na Břeclavsku

Dlouhým vařením ztrácí nejen vitaminy, ale i barvu a jemné aroma. Zrovna tak mu škodí i dlouhé skladování v mrazáku a sušení. Je to sice způsob, jak medvědí česnek uchovat, ale na úkor obsahu prospěšných látek.

Tinktura, olej a víno z medvědího česneku

Medvědí česnek má největší sílu na jaře a je nejlepší ho jíst čerstvý. Pokud ale chcete využít jeho léčivou sílu po celý rok, připravte si z něj olej, tinkturu nebo víno.

Tinktura z medvědího česneku se hodí při potížích s cévami. Působí preventivně proti kornatění tepen a snižuje krevní tlak. Na přípravu můžete použít libovolné množství listů medvědího česneku, které omyjte, osušte, natrhejte na drobné kousky a vložte do zavařovacích sklenic. Zalijte je lihovinou bez příchuti a sklenice uzavřete. Nechte stát asi tři týdny při pokojové teplotě na temném místě. Potom sceďte, slijte do uzavíratelných lahví a užívejte denně asi 10-15 kapek ředěných vodou.

Pokud dáte přednost medvědímu vínu, které má podobné účinky, pak použijte hrst listů medvědího česneku a čtvrt litru bílého vína. Společně krátce povařte, nechte mírně vychladnout a přidejte lžičku medu. Užívejte obden dvě kávové lžičky.

A určitě si zkuste vyrobit olej s medvědím česnekem. Hrst medvědího česneku natrhejte na kousky a zalijte kvalitním olejem (nejlépe olivovým nebo lněným). V nádobě z tmavého skla nechte macerovat asi 3 týdny a pak slijte přes sítko. Olej můžete používat k ochucení salátů, marinád, na těstoviny a k masům ­ zkrátka všude tam, kde se hodí jemná vůně a chuť česneku.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio