Měsíček lékařský, první bylinka do domácí lékárny

16. březen 2017

Březen je vhodný čas pro nákup semínek a předpěstování sazenic. My vám představíme několik květin, které nejen zkrášlí vaši zahradu krásnými květy, ale prospějí také vašemu zdraví. A dají se pěstovat i v truhlíku na okně. Začneme měsíčkem lékařským – květinou, která našemu zdraví umí pomáhat natolik, že se stala i symbolem boje proti rakovině.

Měsíček lékařský, zvaný také sluníčko či nehtík, byl hojně využíván už Egypťany. Od 12. století je hojně využíván i v Evropě, a to jak v lidové, tak v klasické medicíně.

Celá rostlina obsahuje spoustu prospěšných látek, nejvíc jich ale najdeme v žlutooranžových okvětních lístcích, které obsahují karotenoidy prospěšné pro naši pokožku i vitamin C, silice a éterické oleje, prospívající imunitnímu systému.

Obsažené hořčiny a další látky zase pomáhají trávicímu systému. Podporují tvorbu žluče, stimulují činnost žlučníku a mají příznivý vliv na onemocnění jater. Lístky z měsíčku lékařského pomohou také při průjmech, zánětech střev, žaludečních vředech a celkově harmonizují trávení.

Měsíček lékařský a krevní oběh

Měsíček lékařský působí pozitivně i na krevní oběh. Oceníte ho, pokud trpíte na křečové žíly, protože nejen že účinné látky z měsíčku zlepšují stav žil, ale také dokážou ulevovat od bolestí a křečí. Pravidelné užívání měsíčku lékařského pomáhá snižovat krevní tlak a srdce je díky tomu v lepší kondici.

Abyste zlepšili stav svého kardiovaskulárního systému, doporučuje se měsíček užívat jak zevně ve formě mastí a koupelí, tak vnitřně jako čaj nebo součást jídel. Kromě popsaných účinků na cévy a krevní tlak navíc prospějete i imunitnímu systému a pokožce.

Měsíček lékařský

S měsíčkem proti ekzémům a celulitidě

Měsíček lékařský obsahuje tzv. fytonoidy. Jsou to jakási rostlinná antibiotika, která společně s ostatními látkami potlačují vznik bakterií a plísní. Díky tomu se měsíček lékařský osvědčuje už po staletí při léčbě špatně se hojících ran, včetně bércových vředů.

Na tyto problémy je vhodné používat několikrát denně nálev z čerstvých či sušených květů měsíčku a jimi si postižená místa omývat a používat z nálevu obklady. Takto můžete ošetřovat bércové vředy, jizvy po operaci, spáleniny, omrzliny, hnisající rány.

Měsíčkem také můžete léčit akné, ekzémy, nevzhledné jizvy, a dokonce také zlepšit stav strií a celulitidy. Pro tyto účely se hodí mast, kterou si snadno můžete vyrobit sami doma.

Měsíček v kuchyni

Čerstvé květy měsíčku využijte jako součást pokrmů. Ne nadarmo se mu říká „nepravý šafrán“. Dá se totiž místo něj použít do pokrmů jako koření – třeba do rizota.

Měsíček má slanou a mírně nahořklou chuť, proto se hodí i jako přísada do salátů a pomazánek. Zkuste také využít okvětní lístky do vařené rýže nebo do bramborové kaše – bude to chutnat i vypadat skvěle. Výborný je také měsíček jako ozdoba na zcela obyčejném chlebu s máslem.

Z listů měsíčku lékařského si můžete udělat také výluh na čaj, ale protože jsou listy měsíčku nahořklé, je příjemnější je pouze přidávat do jiných směsí. Na trávicí potíže je třeba výborná směs lístků měsíčku a jablečné kůry.

Na hnisavé a špatně se hojící rány na kůži využijte koupele a obklady z nálevu měsíčku lékařského: Naplňte hrnek sušenými nebo čerstvými květy, zalijte horkou, ale nikoliv vroucí vodou a nechte 10 minut stát. Potom přeceďte a použijte několikrát denně. Každý den si ale nálev připravujte čerstvý.

Pokud si chcete vyrobit mast na ekzémy a na problematickou pleť, rozpusťte čtvrt kila vepřového sádla a vmíchejte do něj sušené květy měsíčku. Čím více, tím lépe. Nechte ztuhnout a alespoň 24 hodin nechte stát v chladu. Potom směs opět rozpusťte, ale pozor – nepřepalujte. Sceďte přes plátno a uložte do chladu. Takto připravenou mast můžete uchovávat v lednici celý rok.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio