Mexiko vás nezklame - ať už navštívíte cenoty, Mayskou riviéru nebo Mexiko City

14. červenec 2015

Podle slov Gustava Boříka, zástupce cestovní kanceláře, je Mexiko jednou z mála zemí, která jeho očekávání dokonce předčila. Exotická příroda, monumentální nejen mayské památky, Mayská riviéra i výtečná kuchyně - to jsou plusy pobytu.

K minusům by mohla patřit kriminalita spojená s válkami drogových kartelů s ozbrojenými složkami státu. Naštěstí pro návštěvníky se to odehrává mimo turistické destinace a důkazem lákavosti jsou tři miliony turistů, kteří každoročně Mayskou riviéru navštíví.

Pláže nebo památky?

Zdejší památky jsou úchvatné - například město bohů Teotihuacán, o jehož původních stavitelích se toho dnes moc neví. Ohromující jsou rozměry - v době rozkvětu se město rozkládalo na téměř 25 kilometrech čtverečných a neméně ohromující je i způsob budování podle čtvercového schématu.

Starověká pyramida

Zhruba jen 50 kilometrů odtud se zas můžete obdivovat jak historickému, tak modernímu a rovněž velmi rozsáhlému městu - hlavnímu městu celého Mexika.

Mexiko City je jedno z největších měst světa, žije tu skoro 9 milionů obyvatel.

Tzv. Mayská riviéra s centrem v Cancúnu nabízí 160 km pláží s jemným pískem, ale můžete se vydat přes pohoří Sierra Madre del Sur i na pacifické pobřeží - neméně kouzelné, ale turistikou zatím tolik nedotčené.

Cenoty

Potápění - Mexiko

Cenote - tohle zvláštně znějící slovo označuje krasovou jeskyni s vodou, jakousi přírodní studnu. Nejznámější je cenote v Chichén Itzá - Studna obětí, kde skutečně probíhaly lidské oběti. Původně se soudilo, že obětovány byly panny, novější rozbor nalezených kostí doložil, že většinou to byli malí chlapci a občas i dospělý muž.

Turista si ovšem může dopřát bezpečnou koupel v řadě jiných, menších cenote. K nejkrásnějším patří ty, které mají už propadlé stropy a poskytnou vám i pohled na nebe.

Spustit audio