Michelangelovo kružítko, brnění Karla V. a další unikáty ukazuje výstava v saském Torgau

10. červen 2015

Zatímco my si letos připomínáme 600 let od upálení Mistra Jana Husa a začátku husitské revoluce, němečtí sousedé se chystají na oslavy 500 let od začátku náboženské reformace. Přesně 500 let uplyne od jejího začátku sice až za dva roky, ale Němci začali s připomínáním tohoto zásadního zlomu ve svých dějinách už teď.

Jak si možná pamatujete ze školy, německou reformaci odstartoval kněz Martin Luther, když v roce 1517 ve Wittenbergu vystoupil se svými 95 tezemi, ve kterých kritizoval církev. Výsledkem reformačního kvasu byl vznik nového protestantského vyznání, které je dodnes v Německu společně s katolickým tím hlavním. Není se proto co divit, že své velké výročí Němci začali slavit už letos. V saském Torgau nedávno zahájili jednu ze čtyř velkých národních výstav k reformaci s názvem Luther a kurfiřti.

Už samotné otevření výstavy vzbudilo obrovský zájem - přijela na něj stovka novinářů a také osobnosti kulturního světa. Jak při této příležitosti řekla primátorka Torgau Andrea Staude, je to velká výstava po 11leté přestávce.

Výstava za 3.000.000 Euro

Jde o opravdový vrchol sezóny, na který jsou v Torgau hrdí, a mají být proč. Výstava přišla na tři miliony euro a k vidění je tu na 200 předmětů zapůjčených z evropských a amerických muzeí.

Zámek Hartenfels v Torgau

Jde o skutečné skvosty. Například z Vatikánu zapůjčili Michelnagelovo kružítko, z Madridu přepychové brnění císaře Karla V., z drážďanské Grünnes Gewölbe dvorní meč - symbol moci. Meč je ostatně i součástí loga výstavy.

Jak připomíná kurátor drážďanských uměleckých sbírek Dirk Syndram - meč je v Lutherově pojetí křesťanství symbolem světské moci, která jí mám především udržovat řád a udávat směr.

Na výstavě v Torgau můžete také pečetní prsten, který Lutherovi daroval saský kurfiřt Johann Fridrich. A proč se výstava koná právě v Torgau? V prvé řadě proto, že město bylo považováno za centrum reformace a také tu Luther vysvětil první protestantskou církevní stavbu v Německu. Mimochodem i ona je součástí výstavy.

Spustit audio