Milovníci vína a turistiky, navštivte Malé Žernoseky!

8. říjen 2015

Malé Žernoseky leží mezi Ústím nad Labem a Litoměřicemi. Samozřejmě tam dojedete po silnici, autem nebo autobusem, ale můžete se tam dostat i vlakem. Malými Žernosekami vede cyklomagistrála Hamburk-Vídeň, takže další možností je kolo. Anebo připlujte lodí z Ústí i z Lovosic a Litoměřic.

Využít se dá i přívoz. Není žádnou novinkou, existoval už několik předchozích století. Dnes převáží především turisty, dříve býval přirozenou vazbou mezi Malými a Velkými Žernosekami.

Žernoseky si vybraly opravdu nádherné místo, leží v Českém Středohoří na úpatí vrchů Lovoš-Kybička, na soutoku Milešovského potoku s řekou Labe, je tady jedinečný a překrásný útvar zvaný Porta Bohemica - Brána Čech, který tvoří kaňon řeky Labe.

Kalvárie - výhled od tří křížů

Žernoseky se jmenují proto, že osadu obývali dříve žernoseci – tedy ti, kteří vysekávali z místního lomu mlýnské kameny zvané žernovy.

Neodmyslitelně patří k Žernoskům vinařství. Dozrávají tady vybrané odrůdy především bílých vín, jako jsou Müller Thurgau, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé, Rulandské bílé a z červených Rulandské modré, Modrý portugal, nebo Svatovavřinecké. Takže se máte na co těšit!

Spustit audio