Minimuzeum másla a chleba v Bílém Kostele nad Nisou II.

3. prosinec 2012

V Bílém Kostele v Minimuzeu másla a chleba jakoby se zastavil čas. Najdete tu vše, co souviselo s výrobou másla, tvarohu a tvarůžků. A protože k dobrému máslu patří neodmyslitelně i dozlatova upečený bochník chleba, také se dozvíte, jak se dříve zadělávalo na chleba v díži na těsto.

Můžete si tu vyzkoušet kopist na míchání, síto na prosévání mouky či lopatu na sázení chleba do pece. Na zahradě, kterou se před dvěma lety prohnala ničivá povodeň, manželé Hyškovi dokonce i pečou v peci chleba.

A víte, jak vzniklo rčení „mít máslo na hlavě“? „Vzniklo ve středověku Francii, když někdo prodával nepoctivé máslo, za trest ho postavili v pravé poledne na pranýř a hroudu másla jí plácli na hlavu a musela tam stát tak dlouho, dokud se máslo nerozpustilo.“ vysvětluje pan Hyška.

Za manželi Hyškovými se do Minimuzea másla a chleba vypravila redaktorka Českého rozhlasu Sever Ivana Kalátová.


Zvětšit mapu
autor: Iveta Kalátová
Spustit audio