Minimuzeum Na Mlatě a Ptačí sněmovnu ve Velkých Hamrech si oblíbili i Cimrmani

26. srpen 2016

Funkční mlátička po dědečkovi, dřevěné ski na kterých každoročně jezdí, tenisová raketa s výpletem z ovčích střívek a desítky dalších krásných věcí se skrývají ve venkovské stodole ve Velkých Hamrech na Jablonecku, kterou s láskou a péčí přeměnili manželé Hana a Dobroslav Pohlovi na Minimuzeum na Mlatě.

Jejich nápad oceňují i Cimrmani. A přitom původně jen chtěli vytvořit prostor pro posezení s kamarády z bluegrassové a country skupiny Kapelníci.

„Ono se to naše mini muzeum zrodilo vlastně mimoděk. Stodolu jsme vyklidili asi před čtyřmi lety, aby si tu kamarádi mohli zahrát. A při tom vyklízení jsme objevili spoustu starých věcí, které nám bylo líto vyhodit,“ popisuje Dobroslav Pohl začátek krásného příběhu, který pokračoval udělením titulu Odloučená expozice příchovického muzea „Doba Járy Cimrmana“.

Hana a Dobroslav Pohlovi

Oficiálního otevření se 1. listopadu 2013 účastnili členové Divadla Járy Cimrmana. „Pan Svěrák nám tu přestřihl ne pásku, ale špagát,“ upřesňuje s úsměvem Dobroslav Pohl.

Stejným „postižením“ muzeem jako manžel trpí i Hana Pohlová, a tak je radost poslouchat jejich zaujetí krásnými starými věcmi, jejichž počet se hlavně díky kamarádům rozrůstá.

„Nás to prostě baví, mi tím žijeme. U nás exponáty slouží k dennímu používání, takže si vždycky z muzea něco půjčíme, využijeme to a zase si to tam s radostí vrátíme,“ rozplývá se Hana Pohlová.

Můžete navštívit i Ptačí sněmovnu

Z boku minimuzea Pohlovi vytvořili ještě jedno muzeum, a to zřejmě jediné v republice – Muzeum ptačích budek zvané Ptačí sněmovna. Budek tu je již kolem třiceti, každá má svůj speciální a výstižný a také zábavný název, který musí vystihovat její historii nebo vztah k okolí.

Minimuzeum Na Mlatě

„Dokud budka nemá název, tak se ani nedá pověsit,“ vysvětluje Dobroslav Pohl s Cimrmanovým zaujetím.

Oba manželé ve svém Minimuzeu na Mlatě jen září a určitě je potěší vaše návštěva. Možná tam potkáte jejich kamarády Kapelníky a na podzim třeba i Cimrmany. Otevřeno je jak říkají: „Vždycky, když jsme doma“.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.