Mladí manželé opustili pohodlný život ve městě. Rozhodli se žít v jurtě

17. květen 2016

Na sedmihektarové pole u Huntířova na Jablonecku se před pěti lety přestěhovali manželé Petr a Julie Macháčkovi. Se dvěma malými dětmi žijí celoročně v jurtě. Starají se o hospodářská zvířata, pracují na poli, v sadu a také na velkých záhonech se zeleninou.

Každý den vstává Petr, který opustil práci u policie, už v pět hodin ráno, aby obstaral dobytek, prasátka a drůbež, a věnoval se práci na poli a velké zahradě. Majitelem farmy je už od roku 2007, kam dojížděl ze Železného Brodu. To bylo časově náročné, a tak se později se svou současnou ženou rozhodli do Huntířova natrvalo přestěhovat.

Se svou rodinou žije v jurtě, kterou si s pomocí kamaráda postavil. Jak ale sám dodává, cesta k tomuto netradičnímu obydlí byla poněkud nezvyklá.

„Nejprve jsme bydleli v paneláku, potom jsme se přestěhovali sem do maringotky, ale to už přišla zima, a tak jsme se přestěhovali do podnájmu, začalo se stavět, a v únoru jsme se už stěhovali. Ale to byly zrovna třeskuté mrazy, takže to byl poněkud tvrdý začátek, ale teď už máme dobrou izolaci, kterou tvoří i ovčí vlna, takže teď už je to fajn,“ pochvaluje si Petr.

Rodina se snaží žít v souladu s přírodou, s tím, že se všechno dá využít. Dokládá to například i kadibudka, kde se splachuje pilinami. K tomu Júlie se smíchem dodává: „Je to separační ekotoaleta, což znamená, že si člověk vytváří svůj vlastní kompost, na kterém si ti otrlejší lidé pěstují zeleninu, my ho však budeme využívat k pěstování květin.“

Na otázku, jak se jim v místě, obklopeném prací žije, Júlie odpovídá: „V něčem je to krásné a hlavně neobvyklé, a v něčem je to poměrně náročné, ale důležité pro nás je, že nás tento život naplňuje.“

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio