Mladý herec vrací na česká pódia humor Felixe Holzmanna

18. březen 2015

Vystoupení Felixe Holzmanna patří k rodinnému stříbru českého humoru. Scénky jako Včera dnes a zítra nebo U nudle zná snad každý. Dlouhá léta ale nebylo možné je vidět jinak než ze záznamu. Teď se dílo severočeského rodáka Felixe Holzmana vrátilo na prkna českých divadel.

31letý herec David Šír objíždí republiku s celovečerním představením, složeným právě ze scének Felixe Holzmanna.

„On všechny ty scénky sám vymýšlel, takže je také dramatik… Je naší povinností, abychom to jeho dílo hráli dál. Kde by bylo světové divadlo, kdyby Shakespearovy rukopisy zůstaly po jeho smrti nehrané…“ vysvětluje David Šír.

Všechno začalo nevinně – na internetu. „Sehnal jsem si tralaláček, brejličky, baloňák, pruhované tričko, šáteček kolem krku – v sekáči jsem si to koupil a zkusil jsem sehrát jednu scénku a dal jsem to na youtube. Začali mi volat nejen cizí lidé, ale i kolegové z branže a doporučovali mi, abych se zaměřil právě na hraní Holzmannových scének.

Získat ale důvěru Holzmannovy rodiny, která vlastní autorská práva, ale nebylo vůbec jednoduché.

„V minulosti se totiž stalo, že je o to někdo požádal, dali to do televize a byl to prý trapas…“ vysvětluje Šír. Přesto se mu podařilo rodinu přesvědčit a je tak jediný v republice, který souhlas dědiců Felixe Holzmanna má a jeho scénky předvádí už skoro rok.

V představení mladého herce nechybí ani legendární Včera, dnes a zítra, sám David Šír má ale nejraději jinou, méně známou.

„Moje oblíbená, kterou hraju nejraději, je Domácí úkol. Protože ta je hodně málo známá. Nikdy nebyla natočená na kameru, a pokud jí diváci znají, tak jen jako audiozáznam. Přijde mi naprosto geniální a nejvíc se u ní bavím,“ dodává Šír.

Právě oblíbenou scénku Davida Šíra Domácí úkol mohli 17. března vidět diváci v Duchcově, ti další budou mít šanci 29. března v Jilemnici.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio