Mnoho lidí z Libereckého kraje si oblíbilo lyžování v Polsku

13. leden 2015

Mnoho lyžařů z Libereckého kraje vyráží v poslední době místo do Jizerských hor nebo na Ještěd do sousedního Polska. Láká je úplně nový areál se sjezdovkou dlouho dva kilometry. Na velký kopec ve Swieradowě Zdroji navíc sjezdaře vyveze lanovka, kterou v Jizerských horách nenajdete.

Hlavní lákadla jsou tady, na sjezdovce v polském Swieradowě Zdroji podle lyžařů dvě - dvoukilometrový kopec a kabinkový vlek - polsky kolej gondolowa. Člověku v ní není zima, příjemně si tak po sjezdu odpočine, k dokonalosti chybí málo.

„Akorát není vyhřívaná a není tady světýlko. A ještě by tady mohli hrát polský lidovky!“ vtipkuje cestou nahoru jeden z lyžařů.

Zajezdit si přijel Vítek Stejskal z Mníšku nebo Helena z Liberce.
„Je to tady lepší než u nás, sjezdovka je dlouhá a je tady kabinka. Svah je dobrý, široký i dlouhý, uprostřed teda trochu mírnější, ale když se to rozjede, tak se to dá projet,“ shrnuje Helena.

„No tak máme to blízko, jsme z Mníšku. Blíž to máme třeba na Ještěd, ale tam je málo sněhu, bývá to tam vydřený, na večerní tam jede jedna sjezdovka, tady je to dobrý a je tady dobrá ta kabinka,“ dodává Vítek Stejskal.

S partou kamarádu přijel dnes poprvé vyzkoušet sjezdovku ve Swieradowě zdroji Martin Kučera ze Stráže nad Nisou.

„Kamarádi mi říkali, že je to tady boží. No a je to fakt docela dobrý, svah dobrej, ta kabinka je dobrá.“

Jediné, co se Martinovi nelíbí, jsou parkovací plochy pod sjezdovkou. „Parkoviště mě teda rozzlobilo. Kamarádi mě navedli na to dolů, odkud jsme pak nemohli vůbec vyjet. Takže moc dobře upravený to nemají.“

autor: sas
Spustit audio