Most hostí finále celorepublikové soutěže Česko se hýbe ve školách plných zdraví

5. červen 2015

Na 1900 dětských závodníků se dnes (5.6.) v mostecké sportovní hale ve velkém celorepublikovém finále v týmových skladbách s názvem Česko se hýbe ve školách plných zdraví.

Ve sportovní hale to vypadá jako v hodně živém úlu. Když se někde sejdou skoro 2.000 dětí, tak to asi ani jinak vypadat nemůže.

Republikové finále soutěže začalo v osm ráno a cvičit se t bude až do osmi, devíti hodin večer. Zatím se představily děti ve věku 11 až 1š let ze školních klubů a následovat budou stejně staré děti, které své týmové sestavy nacvičovaly přímo v hodinách tělocviku.

Do soutěže Česko se hýbe ve školách plných zdraví jsou zapojené mateřské, základní a střední školy, školní kluby a školní volnočasové aktivity. Cílem je formou pohybu a tance motivovat děti a mládež od 5 do 18 let k fyzické aktivitě a ukázat jim, že aktivní trávení volného času je zábava.

Česko se hýbe

Jak říká organizátorka soutěže Jitka Literová, za tři roky existence si soutěž získala velkou podporu z řad učitelů, kteří s dětmi nacvičují po celý rok pohybové skladby různých žánrů.

Organizátory k pořádání soutěže inspiroval mimo jiné nedávný výzkum obezity, ze kterého vyšla Česká republika jako devátá země na světě v počtu lidí trpících obezitou. A protože zdravé stravovací a pohybové návyky získáváme v dětství, rozhodli se podpořit víc pohyb a také dostat osvětu do škol a školek.

V Mostě soutěží 1900 finalistů, kteří museli projít sítem deseti postupových kol. Diváci a porotci shlédli celkem 234 skladeb. Zapojilo víc 500 škol či klubů. Vítězové finále budou průběžně vyhlašováni celý den, vždy na konci vystoupení dětí z jedné věkové kategorie. Svou speciální kategorii mají i děti s handicapem.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio