Mosteckou knihovnu zdobí nejdelší lustr v celé Evropě

2. srpen 2016

Nejdelší knihovnický lustr v Evropě mají v Mostě. Měří 63 metrů a táhne se přes celou délku budovy, která byla pro Městskou knihovnu v Mostě postavena.

„Když vystoupáte do druhého patra, jste hned naproti lustru. Je to trojitá skleněná šroubovice,“ popisuje lustr zástupkyně ředitele knihovny Anna Němcová.

Soustava skleněných trubic se proplétá a stáčí nad středem knihovnické haly. Osvětluje ji 354 žárovek. „Některé jsme vyměnili za úsporné, aby spotřeba nebyla tak veliká,“ říká Anna Němcová.

Lustr je dílem akademického sochaře Vladimíra Procházky. „Jeho maminka pracovala v Ústí nad Labem v laboratořích. Jeho vždycky fascinovaly zkumavky a odtud čerpal inspiraci pro náš lustr,“ vysvětluje původní umělcovu myšlenku Němcová a dodává: „Ze stejné série je i skleněná ozdoba, kterou máme tady nad recepcí. A podobný lustr mají i v mostecké sportovní hale.“

Pravděpodobně nejdelší lustr v Evropě mají v mostecké knihovně

Údržba tak dlouhé a křehké věci pod stropem dlouhé haly není vůbec jednoduchá. Když je potřeba lustr čistit, pomáhá s tím parta horolezců.

Lustr mostecké knihovny je nejdelší možná nejen mezi lustry v knihovnách. „Když jsem hledala údaje o dlouhých lustrech, vykoukla na mě na internetu informace o 18 metrů dlouhém lustru v Lednici na Moravě,“ říká paní Němcová.

Možná je tedy mostecký lustr ještě větší unikát, než se zdá!

Spustit audio