Motýlů v přírodě ubývá. Přitom je pomoc tak jednoduchá!

3. duben 2016

Mezi nejkrásnější posly jara patří motýli. Možná jste si všimli, že jich ale ubývá. Některé druhy u nás dokonce zcela vymizely, u jiných se snížila početnost. Velký vliv na to má zemědělství, ale motýlům můžeme pomoci i my, nezemědělci. Stačí zahrady a zahrádky nesekat úplně na krátko.

Úbytek motýlů potvrzují i odborné výzkumy. Jeden z nich proběhl v Krkonoších, kde ve srovnání se stavem před 100 lety zmizelo 23 druhů. Většina z nich patřila mezi vzácné, málo vídané druhy, ale ubývá i běžných druhů.

„Za tím úbytkem stojí změny v krajině. Dříve to byla taková mozaika políček a louček, kdežto dneska ta krajina je mnohem jednotvárnější, což nevyhovuje motýlům a dalšímu hmyzu,“ vysvětluje autor výzkumu Jan Materna ze Správy Krkonošského národního parku. A neplatí to jen pro hory a podhůří, ale vlastně pro celou Českou republiku.

Motýly zpravidla vnímáme jen jako dospělce, přitom ale více času stráví ve stádiu housenky, a ta potřebuje své potravní zdroje.

Motýl v kamení

„Páření probíhá na jiných místech, odpočívají na jiných místech, potřebují celou škálu prostředí pro svůj život,“ říká Materna.

Motýlí populaci mohou pomoci i majitelé zahrad a zahrádek. Stačí nepreferovat na celých plochách krátce střižené trávníky. „Těm se někdy říká z hlediska hmyzu zelený beton, protože je tvoří jen trávy a ty hmyzu nedávají žádný nektar, žádnou potravu,“ upřesňuje Materna.

Stačí tedy nechat kus zahrady neposečený, kde budou i kvetoucí rostliny a na motýli si k nám třeba najdou cestu!

Spustit audio