Muzeum Járy Cimrmana v Příchovicích vzkazuje turistům: „S naší přenosnou značkou se nedá zabloudit!“

25. červen 2015

Kdo jednou navštívil malebnou vísku Příchovice, ukrytou vysoko v kopcích na rozhraní Jizerských hor a Krkonoš, je odsouzen se do ní vracet. Může za to rozhledna Maják a muzeum největšího českého génia - Járy Cimrmana.

V muzeu najdete značnou část géniovy pozůstalosti. Ta se původně nacházela v depozitářích společnosti a divadla Járy Cimrmana.

Čtěte také

Vystaveny jsou zde i autentické předměty, které byly získány ve veřejné sbírce od pojizerských pamětníků. Máte tak možnost nahlédnout do Cimrmanovy domácnosti, kde jistě pobaví talíř s pojistným špuntem na dně, nebo pravoúhlý smeták na vymetání rohů.

Můžete se seznámit i s vybavením školní třídy, ve které tento světoběžník vyučoval. Jako pomůcku rád používal učitelské holínky se zasunutým bičíkem, jehož prásknutím dosahoval úlekové fixace učiva.

Muzeum Járy Cimrmana v Příchovicích

Známý světoběžník myslel také na turisty, kteří se často neorientují v terénu. Pro všechny případy pro ně vymyslel a sestrojil cestovní přenosnou turistickou značku v podobě špalku, označeného červenou barvou. S takovou značkou nemůže nikdo zabloudit!

Útulné místnosti vévodí busta samotného génia. Pravá tvář Járy Cimrmana však zůstane navždy zahalená tajemstvím, neboť kvůli nedbalosti pana Lešnera, který bustu používal k napařování klobouků, jsou všechny rysy ztrhané.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio