Na 90 rozmanitých betlémů ze soukromé sbírky můžete vidět v Oblastním muzeu v Litoměřicích

1. prosinec 2015

Hedvábný, skleněný, z krajky a nebo sto let starý. Takové a mnohé další betlémy ode dneška (1. 12.) můžete vidět v Oblastním muzeu v Litoměřicích. Rozsáhlou sbírku její majitelka střádá téměř dvacet let. Na výstavě určitě najdou inspiraci všichni, kteří by doma chtěli mít ve vánoční výzdobě i betlém...

„Vyndávám do betléma ze šustí figurky, které jsme udělali. Ano, to je moje vlastní výroba. Betlémy ze šustí a všechny betlémy, co jsou tady z paličkované krajky,“ konstatuje Dagmar Zeldová, sběratelka betlémů.

Všechny betlémy, které jsou k vidění na nové výstavě Oblastního muzea v Litoměřicích, jsou z její sbírky – celkem jich zatím má 92. Nejraději z nich má betlém ze šité krajky a potom Ústecko-orlický betlém, který dělal její muž.

Sbírání betlémů musí být poměrně prostorově náročný koníček. Přesto, pokud nejsou zrovna vystavené, má paní Zeldová všechny betlémy ze sbírky má uskladněné ve skříních doma.

Jeden z betlémů, vystavených v Litoměřicích

Mezi vystavovanými betlémy nechybí ani keramické a skleněné.

„Některé jsou vyráběné i v dětských dílnách. Snažím se, protože betlémy se vyráběly vždycky ze všeho, co bylo dostupné. Mám šitou krajku. "Majdalenkový" - to jsou ručně šité malé panenky. Nebo starý příbramský betlém. Ten už je starý víc jak sto let. Pak tady mám jednu raritku, kterou málokdo má. Je to tento "Těšanský" betlém. Ten je výjimečný, protože je dělaný pro vesnici Těšany na Moravě. Ty postavičky mají obličeje obyvatel. Tam se každý může najít. A mám ho zase výměnou za paličkovaný tento přímo z Těšan.“

Výstavu otevře nejprve vernisáž s tvořivou dílnou pro děti od 16 hodin, na kterou naváže druhá vernisáž pro dospělé od 17 hodin. Podívat se na zajímavé betlémy do Oblastního muzea v Litoměřicích budete moci až do 3. ledna 2016.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio