Na celosvětové výtvarné přehlídce Malý Montmartre v Makedonii uspěla počítačová grafika z Litvínova

14. květen 2015

35. ročník výtvarné přehlídky v Makedonii dobyla počítačová grafika z Litvínova. Kolekce prací studentů tamní základní umělecké školy byla v elitní dvacítce, a to v celosvětové konkurenci.

„Počítačová grafika byla ve světě velkého umění dlouho Popelkou, teď se atmosféra mění,“ říká Lenka Fischerová, která si makedonskou přehlídku našla právě proto, že neomezuje výtvarníky v použité technice.

Podle ní je počítač vlastně štětec nebo dláto, prostě pouhý nástroj. „Docela bodujeme i v jiných soutěžích. Je to tím, že jdeme na věci jinak. Když je vyhlášené téma, dá se pojmout různě. Než začneme tvořit, dlouho o věcech mluvíme, hledáme nečekané souvislosti,“ posuje tvůrčí proces hrdá učitelka, která má z úspěchu svých svěřenců nelíčenou radost.

Trochu ji mrzí, že společně do Makedonie nepodívají. Součástí úspěchu je totiž i pozvání na týdenní pobyt v Bitole. Jenže… Makedonie je dopravně dostupná jen složitě a cesta na rozdíl do pobytu pořadatelem soutěže hrazená není.

„Je to škoda, ale bylo by to hodně složité,“ říká s lítostí Lenka Fischerová. Pro ni i pro její studenty by přímé setkání se světovou konkurencí bylo určitě velkým přínosem. Třeba se to povede příště.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.