Na co si dávat pozor při jízdě na řeckých silnicích?

14. červenec 2014

Před jízdou na řeckých ostrovech si i řidič auta může dát pivo nebo jiný alkohol. A i další silniční pravidla jsou tady volnější. Turisté, kteří chtějí cestovat po vlastní ose, si tak musí zvyknout na odlišný přístup místních řidičů.

Silniční pravidla by měla platit pro všechny stejně. Pro Kréťany jsou, zdá se, trochu volnější - často tady totiž platí pravidlo - kdo dřív přijede na křižovatku, ten taky dřív jede. A to i na červenou nebo přes stopku.

Alkohol za volantem? V Řecku ho tolerují

„Řekové jsou dobří řidiči, jen ale do té doby, než něco popijí. V Řecku totiž máme skvělou pálenku rakiji - a když si trošku ochutnáme, tak je pak jízda trochu bláznivá. Občas se stává, že řidiči rozbijí světla, vjíždí do protisměru. Ale celkově jsou Řekové dobří lidé,“ vysvětluje rodilý Kréťan Janis, který tu šéfuje jedné autopůjčovně.

Oproti našim zákonům se totiž v Řecku toleruje alkoholová hranice půl promile, stejně jako třeba v Itálii. Vypít tak můžete jedno pivo nebo deci vína. Trochu s nadsázkou popisuje řízení i Tereza, která se z Česka přestěhovala na ostrov před třemi lety. Na místní dopravu si ale prý zvykla během pár týdnů.

„Jezdí se tady podle základních pravidel - větší hmotnosti, levnějších plechů a autobusy mají absolutní přednost v jízdě. Samozřejmě tohle není oficiální, ale takhle se tady podle zvyků jezdí,“ směje se Tereza.

Pozor na pokuty!

Neukázněným řidičům tu přitom hrozí vysoké pokuty. Třeba právě za překročení rychlosti nebo nezastavení na stopce může člověk zaplatit v přepočtu až dvacet tisíc korun. Řecká policie při jízdě netoleruje ani telefování s hands free sadou do ucha.

Tisícové pokuty tu padají i za špatné parkování nebo za chybějící povinnou výbavu - jako je například hasicí přístroj. Před vypůjčením auta je proto důležitá kontrola.

„Před tím, než si člověk auto převezme, měl by si zkontrolovat jeho stav - to znamená, jestli není poškozené. Pokud by řidič vypůjčené auto nějak poškodil nebo by došlo k nehodě, musí o tom informovat danou autopůjčovnu, kde si vůz zapůjčil. Kdyby totiž řidič vrátil auto jakkoliv poškozené, musel by zaplatit škodu,“ upozorňuje Janis.

Chcete auto? Věk může být překážkou!

K řízení v Řecku potřebuje člověk řidičský průkaz, který platí v Česku, ten mezinárodní tedy není potřeba. Překážkou ale může být věk.

„Když si půjčuji vozidlo a je mi do 21 let nebo více jak 60, tak to vozidlo nemusím ani dostat. Ty půjčovny - renomovanější, větší právě nepůjčují mladším a starším řidičům vozidla, jelikož je to vlastně ta kritická hranice, kde ten řidič nejvíc bourá a má nejvíc škodních událostí,“ dodává mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Ti, kdo plánují cestovat v Řecku po vlastní ose s půjčeným vozem, si na den musí připravit zhruba 35 až 40 eur, tedy 1100 korun.

autor: zus
Spustit audio