Na hmyzí štípance platí nejen citrón a cibule!

6. květen 2015

V minulém díle Minuty o zdraví jsme vám představili netřesk a jitrocel jako první pomoc při poštípání hmyzem. Dnes budeme pomoc hledat v lednici a ve spíži…

Osvědčenými pomocníky při poštípání jakýmkoliv hmyzem jsou citrón a cibule. Rozkrojené je přiložte na chvíli štípanec - předejdete tak otoku i nepříjemnému svědění. Využijete nejen okamžitý chladivý efekt. Ale také účinky látek v cibuli a citronu obsažených, které zrychlují proces hojení.

K chlazení a zmírnění otoku se osvědčuje také obklad z bílého jogurtu nebo tvarohu. Přimícháte-li do nich kapku eukalyptového, levandulového nebo čajovníkového olejíčku, budou se štípance velmi rychle hojit.

Někdo nedá dopustit na obyčejný ocet - stačí jím štípanec trochu pomazat a nebo přikládat na štípanec obklady z octového roztoku. Ty pomáhají hlavně v případě otoku.

A ještě jeden tip ze spíže pro vás máme - jedlá soda umí neutralizovat hmyzí jedy. Trošku jí rozmíchejte v kapce vody a vzniklou kašičkou štípance potírejte.

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio