Na Hradišťanech v Českém středohoří najdete zdi staré tisíce let i vzácné rostliny

15. březen 2016

Na vrcholu Hradišťan (752 m n.m.) je nejvýše položená louka v Českém středohoří o rozloze tři hektary. Je obehnaná kamennými valy z doby přibližně tisíc let před naším letopočtem. Hradiště Hradišťany přisuzují archeologové ke knovízské kultuře.

Hradišťany (německy Radelstein) jsou druhým nejvyšším vrcholem Českého středohoří. Nalézají se asi sedm kilometrů jihozápadně od Milešovky.

Z Třebívlic na ně vede červená značka, po které je to až cíle kolem 9 kilometrů. Dalším výchozím místem jsou Dřevce, odtud je to na vrchol je to 3,5 kilometru.

Po cestě bude míjet např. Kozí hřbet (630 m n.m.) nebo rozcestí U dvou krmelců. Červené značky mají docela velké rozestupy, tak se tím nenechte zmást.

Hradišťany

Louka na vrcholu hory byla dříve známá jako orchidejová. Orchideje sice vymizely kvůli špatnému hospodaření, pořád tu ale najdete různé vzácné květiny a trávy.

Kamenné valy kolem louky jsou místy vysoké až dva metry. Archeologové odhadují, že pocházejí už z 9. století před naším letopočtem. Možná právě podle hradiště, které tu v dávné minulosti bývalo, dostala hora jméno!

Spustit audio