Na Madeiře je doma proslulá ručně vyšívaná krajka

11. listopad 2015

Stejnojmenná krajka, rozšířená po celém světě se vyrábí ručně a její kvalitu kontroluje krajkářský ústav. Každá ručně vyrobená krajka je opatřena značkou původu.

Malebný ostrov Madeira a souostroví Azory patří Portugalsku. Na portugalském území se v historii vystřídalo mnoho národů: od Féničanů přes Kelty, Řeky, Římany a další až k Arabům a každý národ tu zanechal své stopy.

Portugalci jako skvělí mořeplavci naopak ve středověku nechávali své stopy na řadě do té doby Evropě neznámých pevnin.

Odkud k nám proudí tlaková výše

"Azory známe hlavně díky předpovědím počasí, směrem od nich přicházívá nad Evropu nějaká ta tlaková výše nebo níže, samy ostrovy mají poměrně stabilní počasí,“ říká dlouholetý cestovní průvodce Gustav Bořík. „Sice tu hodně fouká, ale teploty se pohybují v rozmezí od 16 do 23 stupňů.“

Turisticky jsou tu vedle přírody zajímavé i dvě lokality zapsané na seznamu kulturního dědictví UNESCO – město Angra do Heroísmo a vinařská krajina na ostrově Pico.

S výjimkou přístavní čtvrti a historického centra je celý Funchal v kopcích

„Ale já nedám dopustit na ostrov Madeira, to je hotový ráj pro turisty – hory, mořské útesy, pláže, malebná městečka a rybářské vesničky, historické památky hlavního města Funchalu a nezapomenutelné zážitky poskytnou slavnosti květin,“ horuje pro portugalský ostrov Gustav Bořík.

Na Madeiře spočinul poslední český král

„A pokud se zajímáte o historii, pak vězte, že ve vyhnanství na Madeiře zemřel roku 1922 poslední rakousko-uherský císař Karel I. který byl jako Karel III. zároveň posledním českým králem. Je tu i pohřbený a o jeho významu svědčí fakt, že v roce 2004 se mu od papeže Jana Pavla II. dostalo i blahořečení.“

Nenechte si ujít ani návštěvu nejtradičnější pevninské rekreační oblasti – Algarve či procházku starobylými a modernizací nedotčenými zákoutími Lisabonu, obě místa slibují velké zážitky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.