Na medvědy a vlky zařízení nejsme, říká ředitelka chomutovského zooparku o nové zvířecí nemocnici

31. srpen 2015

Zbrusu novou stanici pro handicapovaná zvířata otevřeli v Chomutově. Ta původní se musela úplně vystěhovat z areálu zooparku a získala tak nové sídlo.

„Kdyby přivezli jelena nebo třeba zubra odněkud z Doupova, tak musí tudy,“ ukazuje ředitelka zooparku Iveta Rabasová na široké dveře vedoucí do veterinární ordinace.

„Je to vlastně nemocnice a musí být připravena zabránit šíření nákazy. Třeba kdyby se objevila ptačí chřipka,“ vysvětluje Rabasová a dodává: „Jsme vybaveni lépe než některé nemocnice pro lidi.“

Nová ošetřovna má totiž zcela uzavřený ventilační okruh. Nic nebezpečného se z ordinace ven do ovzduší nedostane.

„Na medvědy a vlky zařízení nejsme, ti u nás v kraji nežijí. Jinak ale zvládneme pomoci každému zvířeti,“ říká ředitelka.

Nejčastějšími pacienty jsou v záchranné stanici ježci, poštolky a káňata. Objevují se ale i kuriozity. „Měli jsme tu letos třeba mládě vzácného ledňáčka. Ti poblíž zooparku žijí a z toho, že jsme mohli pomoci tomuhle létajícímu drahokamu, jsme měli opravdu radost.“

Kdysi pečovali o dvouhlavou užovku. „Letos nám paní přivezla mláďata zajíce. Byli to albíni.“ Hlášený byl i zraněný srneček albín, toho se ale nikdy nepodařilo odchytit. „Byl pořád natolik v kondici, že vždycky utekl,“ vysvětluje Rabasová.

Stanice funguje nepřetržitě a lidem je k dispozici na zavolání. „Je to stejné jako dosud,“ říká mluvčí parku Martina Pelcová. „Lidé mohou volat, aby se poradili, co s nalezeným zraněným zvířetem. Mohou ho přivézt nebo si pro něj sami přijedeme.“

Vždycky ale musí jít o volně žijící zvířata. Stanice není určena kočkám nebo uprchlým fretkám. Ročně ošetří asi 300 zvířat.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio