Na Smržovce vznikne Křížová cesta i Peklo. Od známého kreslíře Petra Urbana

28. duben 2016

S vítáním jara začaly na Smržovce i přípravné práce ke vzniku Křížové cesty, kterou namaloval a už úspěšně vystavoval zdejší kreslíř a humorista Petr Urban. Čtrnáct zastavení, křížů, kde budou Urbanovy obrázky, doplní kaplička se zvoničkou.

Kudy křížová cesta povede, vysvětluje manželka i manažerka Petra Urbana Inka Urbanová ze spolku Malé Polsko: „Původně měla vést ze Střední Smržovky ke kostelu, ale protože by to bylo pozemkově složité a asi by nás to dost zdrželo, tak bude u nás na Střední Smržovce. Povede nad Ovečkovým betlémem, podél lyžařského vleku Filip,“ říká Inka Urbanová.

A protože je z vršku nádherný výhled třeba na Tanvaldský Špičák, doplní kapličku kromě zvoničky i rozhledna.

Panna Marie Středosmržovská

To ale není vše. Křížová cesta povede kolem lomu, kam už Petr Urban připravuje obrazy, které doplní vznik Pekla. A aby zůstala zachovaná rovnováha, tak kromě pekelníků namaloval také Panu Marii Malopolskou, které bude v kapličce.

„Ten obraz vyzařuje zvláštní energii, což už potvrdilo několik lidí,“ tvrdí Urbanová. Kříže a kapličku pomáhají navrhnout mladí architekti ze studia Mjölk, ale vznik křížové cesty mohou podpořit i další.

„Už se nám přihlásilo několik firem i osob, které chtějí pomoci a vlastně si zakoupí jedno zastavení,“ dodává Inka Urbanová. První kříž by mohl být hotový už během května.

Spustit audio