Na táboře mobily nepotřebujeme, shodují se děti z Radovánky

25. srpen 2016

Jako pestrobarevná cesta kolem světa se odehrává letní pionýrský tábor v srdci Českého ráje ve Vyskeři. Děti jsou natolik zapojeny do her a dobrodružství, že si na elektroniku ani nevzpomenou.

Shodli jsme se, že za celých 26 let, co pionýrská skupina Radovánka funguje, máme letos nejvyšperkovanější program, jaký jsem kdy měli,“ pochvaluje si instruktor David Erlebach.

A není se čemu divit ‒ v programu tábora najdete koně, ukázku dravců, capoeiru, hudební vystoupení, a za zmínku stojí i Cesta kolem světa – program, ve kterém děti objevují vzdálené země a seznamují se s jejich tradicemi.

„Dnes děti objevují Jižní Ameriku a indiány. Na dobrodružné cestě, která je čeká, najdou pravé americké bonbóny,“ slibuje paní Jiřina, kterou by od legendární indiánské Nšoči málokdo rozeznal.

Paní Jiřina na táboře v indiánském

Očišťujeme jméno Pionýr

Ačkoliv samotné slovo pionýr probouzí vzpomínky na předlistopadové pionýrské tábory, které se nesly v duchu socialistických hesel a ideí, pionýrská skupina Radovánka se po roce 1989 odpolitizovala.

„Očišťujeme slovo pionýr, protože to slovo pochází z Ameriky ‒ jde ve skutečnosti o objevitele nových cest,“ paní Jiřina, která na tábory jezdí už od sedmi let, a která už teď plánuje s ostatními kamarády, co nového přichystají na příští, 27. tábor.

autor: Iveta Kalátová
Spustit audio