Na turistických botách nešetřete, chrání vaše nohy

11. březen 2015
Jak správně nakupovat

O dobré botě na noze ani nevíte. Když o ní víte, něco je špatně. Buď vás tlačí, nebo se vyzouvá, noha je v nepohodlí, mrzne, nebo se přehřívá. Vybrat kvalitní turistickou obuv není tak těžké, jak by se na první pohled mohlo zdát. Nejdřív si musíte ujasnit, v kterém ročním období ji chcete nosit. Bota na léto je lehčí, prodyšná, může být i pod kotníky. Naopak bota na zimu je vysoká, se silnou podrážkou kvůli izolaci, nepromokavá, často zateplená. Na jarní a podzimní období by to mělo být něco mezitím.

Co dál? Podle Jana Mašity, prodejce sportovní obuvi, byste měli vědět, jestli budete chodit více po upravených cestách, po lesních pěšinách, nebo v kamenitém terénu. Je to důležité při výběru podrážky a hraje to roli i v ochraně nohy a nutnosti zpevnit kotník. Turistická obuv musí sedět, musí být pohodlná.

„Neberte první pár, který vyzkoušíte. Obujte si i boty od jiného výrobce. Každý výrobce má jiné modelové kopyto, a tak zatímco u jednoho byste propadli panice, že začnete chodit bos, od jiného vám může sedět úplně všechno,“ radí Jan Mašita.

Hleďte na velikost boty. Měla by být o půl čísla až o číslo větší, než je velikost vaší nohy. To proto, že nohy při delší chůzi natékají, a také proto, aby palec při sestupování nenarážel.

Dámské i pánské boty mívají odlišný design, někdy se ale může stát, že se vám zalíbí boty, které výrobce doporučuje odlišnému pohlaví. Pozor na to! Dámská a pánská obuv má rozdílný tvar a šířku. V neposlední řadě si rozmyslete, jakou zvolíte barvu. Než koupíte efektně působící světlé boty, zamyslete se nad tím, jestli „turistíte“ jen po upravených cestách a zasucha. Jinak vám světlá barva dlouho radost dělat nebude.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio