Na Vápeníku nedaleko Hrubého Rohozce stával hrad, na který se už téměř zapomnělo

23. srpen 2016

Zámek Hrubý Rohozec patří mezi nejvyhledávanější památky na Turnovsku. Pochází zřejmě z druhé poloviny 13. století a původně to býval hrad. Historie vzniku Hrubého Rohozce, tehdy ještě hradu, není podrobně zmapovaná.

„U těchto na tu dobu provinčních staveb je běžné, že se nedochová jak konkrétní datum, tak ani stavitel,“ vysvětluje Jiří Sajbt z Muzea Českého ráje v Turnově.

Ještě méně informací se dochovalo o stavbě, která stávala přibližně severně, asi kilometr od Hrubého Rohozce v lokalitě Vápeník.

„Jestli to byl soused nebo předchůdce, těžko říct. Asi něco mezi tím. Zřejmě to byl hrad přechodného typu, což je stavba, která už má jádro i předhradí, ale ještě stále využívá řekněme tradiční technologie jako dřevo a hlínu,“ vysvětluje Sajbt.

Hradiště u Dolánek od východu

Hrad přechodného typu, tedy i Vápeník, byl menší než nám známé raně středověké hrady a neměl hradby jako hrady vrcholně středověkého typu, takového, jaký většina z nás zná.

Místo, kde hrad stával, zná každý, kdo projížděl z Turnova na Železný Brod po hlavním tahu Praha Harrachov. Předchůdce, či soused, Hrubého Rohozce stával nad silnicí svažující se za kruhovým objezdem k Dolánkám. Právě stavba silnice a železnice odtěžila kus kopce a tak toho na místě už moc k vidění není.

„Přesná podoba nám tak bohužel uniká. Zjistili jsme tři příkopy, které oddělovaly dokonce dvě předhradí, a také samotné jádro. Zachoval se zbytek jedné stavby, vzhledem k mohutnosti základové konstrukce se dá soudit, že byla minimálně jednopatrová,“ dodává Sajbt.

Běžný pozorovatel moc pozůstatků na místě u Malého Rohozce nenajde. A tak se po nebo před procházkou na Vápeníku vydejte do turnovského Muzea Českého ráje, kde do konce října probíhá výstava 500 let od přestaveb Hrubého Rohozce. Tak najdete další podrobnosti.

Spustit audio