Nad Litvínovem stojí staronový vyhlídkový altán, který kdysi zničili opilí horníci

3. prosinec 2014

Czedíkův gloriet, tak se jmenoval vyhlídkový altán nad Litvínovem. Před 120 lety ho nechali postavit místní a pojmenovali ho po tehdy slavném litvínovském rodákovi. Altán, ale dlouho nevydržel a postupně zcela zarostl a upadl v zapomnění. Během uplynulého víkendu se dočkal znovuzrození.

Jde o altán ukrytý v lese nad vedle litvínovského klubu Střelnice. Zbytky původního altánu tu objevili členové klubu přátel historie Litvínovska a zasadili se o jeho obnovu.

Původní altán měl před sto lety poměrně krátký život. Přestože jeho tehdejší otevření byla velká sláva, na kterou se sjela honorace z dalekého okolí, konec altánu byl neslavný - v roce 1901 ho zničili opilý horníci.

Při slavnostním otevření glorietu

Ruiny glorietu postupně zmizely pod náletovými dřevinami a celý altán upadl v zapomnění.

O financování stavby nového altánu se postaraly Lesy České republiky. Znovuvybudování glorietu navázalo na úpravy studničního pramene, který vyvěrá poblíž. Právě u studničního pramene začíná značená stezky, která k novému glorietu vede.

Je to cesta do kopce, takže se při výstupu pěkně zahřejete. Lesáci slibují, že na jaře vybudují ve svahu ještě přírodní schody, které cestu ke glorietu usnadní.

autor: Lenka Šipošová
Spustit audio