Nadšenci v Mikulášovicích opravují stoletou rozpadající se kuželnu. Chtějí v ní ještě hrát

19. únor 2016

Kuželky a fotbal. To jsou dva sporty, které dlouhé roky hýbou Mikulášovicemi. Nadšenci v tomto malém městě na Děčínsku se proto rozhodli opravit více než stoletou kuželnu, která je v havarijním stavu. Pospíchají, protože hotová má být už na konci dubna.

Pan Ludvík Kvasil je předsedou mikulášovických kuželkářů. Společně se starostkou města, která kuželkám sama před 40 lety propadla, pomáhá při opravě staré kuželny.

„Tady zůstaly akorát zdi a střecha, jinak celkově se to všechno dělá nový… Tady nebylo zateplení, nic… Tady nám prosakovala voda zespoda…“ konstatuje Ludvík Kvasil a pokračuje: „V roce 1953 se to zprovoznilo, dřív tu byla jen jednodráha, pak se udělala ještě jedna dráha, aby se mohly hrát soutěže… 19 a půl metru má dráha samotná, pak je 5,5 metru rozběh a vzadu prostor pro kuželky - to je 1,2 metru. Tedy kolem 25 metrů to je komplet.“

Mikulášovičtí kuželkáři sami přiložili ruce k dílu, ale nejen ti. Pomáhá i Zdeněk Tříško, sice není registrovaným hráčem, ale i on sem chodí pracovat: „No každý pomůže trošku a bude to aspoň lacinější, že jo…“

Po dobu opravy kuželny jezdí mikulášovičtí kuželkáři trénovat do Německa

„Kuželky? To je droga, poněvadž když nemůžeme trénovat tady, tak jezdíme do Německa, hrajeme tadyhle v Sebnicích jednou týdně,“ vysvětluje Ludvík Kvasil.

Oprava kuželny v Mikulášovicích

Na opravu kuželny dostala radnice dotaci z kraje 350 tisíc korun, 150 tisíci se podílela sama. Nezávislá starostka Miloslava Trojanová pak sháněla herní vybavení z druhé ruky.

„Pořídili jsme podavače z druhé ruky, protože to herní zařízení kompletní by stálo na obě dráhy nové milion korun, a na to jsme opravdu neměli, ale dráhy budeme mít nové,“ popisuje hrdě starostka.

Pracovat na kuželně začali veřejně prospěšní pracovníci a nadšenci 4. ledna tohoto roku, od té doby už vyvezli na 25 nákladních aut suti. „Máme mít vyúčtováno a hotovo do 30 dubna, ale my to zvládneme,“ věří starostka.

Kuželnu bude moci kromě veřejnosti využívat také například místní základní škola nebo sem budou jezdit hrát kluby z okolí.

autor: dap
Spustit audio