Nadšenci z Mostecka pátrají po osudech těch, kteří bojovali proti Hitlerovi v řadách britského královského letectva

20. leden 2015

Jejich vášní je vojenská historie. Jeden hledá v lesích sestřelená letadla, druhý v archivu hledá jejich pilotům jména. Karel Novák a Eduard Beneš na sestřelených letadlech jak se říká "ujíždějí" už 25 let.

Seznámili se na výstavě. Slovo dalo slovo a společná vášeň byla na světě. „Objevily se knížky a různé záznamy o tom, že tady na Mostecku byly při náletech sestřeleny nějaká letadla a že zde zahynuli nějací letci. Tak jsme se rozhodli, že bychom mohli zkusit ty letadla vypátrat a dát identitu těm pilotům, kteří zde zahynuli,“ vysvětluje Karel Novák.

Buď na fotkách, nebo v archivu najdou zmínku o sestřeleném letadle a pak se vydají ho najít. „Postupem času jsme, dá se říct, vypátrali všechna letadla, která zde dopadla,“ dodává Novák.

Když najdou vrak, a v něm letcovi identifikační známky, je hotovo. Když ne, hledají dál. Podle výrobního čísla přiřazují k letadlu letce, nebo naopak vědí, že ten konkrétní voják byl sestřelen někde u Oseka a pak hledají jeho letadlo.

Pátrají nejen po osudech zahraničních letců, ale i po osudech českých vojáků. Jak takové pátrání v praxi vypadá? Poslouchejte…

Publikace o osudech mosteckých veteránů, která byla 19. ledna slavnostně pokřtěna, doplňuje expozici druhé světové války v mezinárodním památníku v Mostě.


autor: Lenka Šipošová
Spustit audio