Nadýmání: příčiny a jak si od něj pomoci

13. červenec 2015

Dnes budeme povídat o problému, který potrápil jistě každého z nás a to nejednou. Tím problémem je nadýmání. Je nepříjemné a často bolestivé, ale není nebezpečné. Ovšem může signalizovat i vážnější chorobu. Jaké jsou jeho nejčastější příčiny?

Při nadýmání dochází k rozpínání trávicí trubice - tedy nejen střev, ale i žaludku nadměrným nahromaděním plynu, který se do útrob dostává polykáním vzduchu při konzumaci jídla či pití, nebo vzniká jako vedlejší produkt při trávení.

Plyny bývají za normálních okolností vstřebány a vyloučeny z těla ven, ale někdy už střevo není schopno je vstřebat a vzduch se hromadí. Třeba pokud dojde ve střevech k nějaké bakteriální nerovnováze, případně jsou nedostatečně aktivní trávicí enzymy.

Je známo, že zvýšenou plynatost způsobují některé potraviny - hlavně luštěniny, pokrmy s přídavkem kypřidel a sycené nápoje. Pokud vás po nich nadýmání postihne, není čeho se bát.

Zpozornět byste ale měli, pokud se nadýmání objevuje například po požití mléka, ořechů a obilovin - tady by se mohlo jednat o alergickou reakci střeva.

Další příčinou nadměrného nadýmání může být neprůchodnost střev způsobená například zauzlením nebo nádorem. Zrovna tak může častá plynatost signalizovat i onemocnění dalších břišních orgánů -žlučníku, slinivky a jater. |Nemusí přitom jít jen o podráždění, ale třeba i o zánět či nádorové onemocnění.

Proto je dobré sledovat, zda nadýmáním reagujete jen občas na nějakou potravinu, či je to pro vás stabilní problém, který by bylo dobré konzultovat s lékařem.

Co nevíte o nadýmání

Nadýmání je rozepnutí trávicí trubice plynem, ke kterému nejčastěji dochází jednorázově po pozření nevhodné stravy. V trávicí trubici se tak dokáže nahromadit až 2 litry plynu. Projevy pak někdy vypadají hrozivě - pocit na zvracení a bolesti hlavy, nahromadění plynu v jaterní nebo slezinné krajině může vyvolávat bodavou bolest.

Pokud z vás nějakým způsobem plyny odcházejí, není čeho se bát. Pokud ale k úniku plynu nedochází a pocit nafouklého břicha je spojen s prudkou bolestí a ztrátou vědomí, nepodceňujte to, mohlo by se jednat o neprůchodnost střeva a mohlo by hrozit jeho prasknutí.

Varující také je, pokud se nadýmání stane chronickým - tedy pokud se objevuje pravidelně, nebo trvá déle než 12 týdnů. V tomto případě dokáže lékař za pomocí např. ultrazvuku či rentgenu zjistit abnormality v trávicím traktu, které mohou nadměrné nadýmání způsobovat.

Existuje také diagnostický test, kdy se na dobu asi 14 dní pomalu vysazují složky potravy, o kterých se ví, že nadýmání způsobují. Ten si koneckonců můžete aplikovat doma sami a postupně zjišťovat, která složka potravy vám nedělá dobře.

Jak upravit jídelníček?

Při léčbě se častého nadýmání se využívá tzv. eliminační metody, kdy je nutné se vyvarovat toho, co nám nadýmání způsobuje. Je dobré začít s mléčnými výrobky, protože často je příčinou špatná stravitelnost laktózy a následné zahlenění střeva.

Neplatí to ale o kysaných mléčných výrobcích, jako jsou jogurty, kefír a podmáslí - ty vám naopak mohou s nadýmáním pomoci, protože obsahují probiotické kultury, které zlepšují stav trávicí trubice. Pozor ale na reklamou doporučované ovocné jogurty zahuštěné škrobem! V nich zpravidla jogurtové kultury najdete jen v nepatrném množství nebo vůbec.

Vhodné je také se vyhnout se luštěninám, zelí a česneku. Také brambory často způsobují potíže a pokud se jich nechcete zcela vzdát, přidávejte k nim kmín, který pomáhá eliminovat nadýmající solanin v nich obsažený. Nevhodné při nadýmání jsou také banán a sycené nápoje. Naopak se vyplatí do jídelníčku ve větším množství zařadit mrkev v kombinaci s trochou tuku.

Přírodní prostředky proti nadýmání

Některé z prostředků, které pomáhají s nadýmáním, jistě najdete doma v kořenkách. Třeba kmín, který přidávaný do pokrmů umí potlačit u mnoha potravin jejich nadýmavé účinky. Také fenykl je účinný - můžete si z něj dělat slabý odvar, nebo semena fenyklu žvýkat. Krom potlačeného nadýmání získáte ještě svěží dech. Další koření, které je proti nadýmání účinné, je kardamon. I z něj je možné připravit odvar, který lahodně chutná, užívá se po jídle a napomáhá trávení.

Účinné jsou také čaje ze zázvoru nebo máty peprné. Máta zlepšuje střevní peristaltiku a pomáhá při trávení. Nutno podotknout, že máta není vhodná pro lidi z nízkým krevním tlakem a pro těhotné ženy. Zázvor ale mohou používat všichni - nejen v podobě odvaru, ale také jako přísadu do jídel.

Lahodně také chutná šťáva vymačkaná z nastrouhaného zázvoru smíchaná s trochou medu, citronovou šťávou a vodou. A nejdůležitější a nejjednodušší prostředek proti nadýmání? Tím je pohyb!

autor: Jindra Moravcová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.