Naučte se vypořádat s násilníkem - kurz sebeobrany pomůže fyzicky i psychicky!

10. březen 2015

Ve zprávách často slyšíte, že někdo byl napaden, okraden nebo dokonce ho útočník zbil. Postavit se útočníkovi ale může i žena a bez větší síly se ubránit. Musí znát ale některé fígle. Naučit se je může třeba v kurzu sebeobrany. Některá města na severu Čech je pořádají dokonce zdarma!

„Hlavně rozcvička je velice namáhavá. Já pak vždycky dva dny cítím celé tělo,“ popisuje kurz sebeobrany pro ženy v Desné na Tanvaldsku jedna z účastnic.

Celý kurz vedou dva instruktoři se zkušenostmi s výcvikem zvláštních armádních a policejních jednotek. Jejich specializací je taktika boje a účinná obrana. Po zhruba sedmi hodinách v kurzu přichází na řadu modelová situace. Skupince asi dvaceti žen ji popisuje Vladimír Zelinka.

Násilník nejedná v rukavičkách!

„Jste po hodině aerobiku a zůstaly jste jako poslední v šatně. Jde o to se z té šatny dostat…“

Na chodbě u tělocvičny je už připraven druhý z instruktorů, Libor Hnídek. Netuší, jak hodně se ženy do své role vžijí, a tak je raději vybaven chrániči.

„Prostě uvidím, jak ona zareaguje. Budu jí sexuálně obtěžovat – nejdřív verbálně, potom fyzicky.“

Instruktoři nejednají s účastnicemi kurzu zrovna v rukavičkách, stejně se bude ale chovat i útočník na ulici. Jak nakonec učitelé ohodnotili celý zákrok?

„No, je co zlepšovat, ale bojovala, a o to jde.“ „“Bylo to pozdě, chtělo to dřív.“

Co vedlo samotné ženy k tomu aby začali pravidelně chodit na kurz sebeobrany?

„Začala jsem sem chodit hlavně kvůli dceři, protože jí je 18, často se pohybuje večer sama, tak kvůli její i mé bezpečnosti.“ „Protože si možná zvednu sebevědomí a nebudu se tolik bát sama vyjít ven – když jsem viděla tenhle kurz, tak jsem neváhala.“

Alarmy pro seniory mají různé využití

Celý výcvik se brzy přesune ven, aby se mohli simulovat další reálné situace. Podobné kurzy probíhají i v Liberci nebo Semilech a v Mostě je pořádají nejenom pro ženy ale dokonce i pro seniory. Těm navíc přidělávají na domovní dveře bezpečnostní řetízky a rozdávají takzvané osobní alarmy.

Jak prozradil Bronislav Schwarz, časem se jejich účel trochu změnil: „Prvořadý účel byl, že alarm začne houkat, když někdo vytrhne tu kabelku z ruky, ale změnilo se to v něco jiného… Dneska je lepší použití toho alarmu, když se seniorovi udělá doma zle, tak to v poslední chvíli vytrhne, soused to slyší, zavolá nás a my tam přijedeme a už ve 12 případech jsme takhle v Mostě zachránili lidský život.“

autor: Milan Král
Spustit audio