Návrat vlků: Šelmy ve volné přírodě jsou i na severu Čech

31. srpen 2016

Až čtyři vlčí smečky žijí v lesích na severu Čech, kam se vrací po sto letech. V přírodě je potkáte jen stěží, ale na jejich stopy lze narazit na Frýdlantsku, Hrádecku, v Lužických horách a Máchově kraji.

„Smečka, která je na Kokořínsku a v Máchově kraji se rozrůstá a už se z ní začínají odštěpovat samci, kteří expandují třeba na Stráž pod Ralskem a tímto směrem,“ říká Václav Tomášek z libereckého pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny.

„Samozřejmě jsme si vědomi možných kolizí se zájmy lidí, kteří zde žijí, proto se snažíme jim nejen hradit případné škody, ale i připravovat je předem na příchod vlků,“ podotýká Tomášek.

Šelmy si vybraly Ralsko

Přesný počet vlků ochránci přírody neznají, vědí ale, že původ mají v Lužici. Podle Miroslava Kutala z hnutí Duha bude počet vlků a jejich smeček narůstat.

Vlka, pohybujícího se po Šumavě, zachytily fotopasti například na Železnorudsku, ale i na Lipensku nebo v Novohradských horách

„Návrat vlků jsme předpokládali již před lety. Spíš jsme to ale tipovali na Krušné hory a podobné odlehlé oblasti. Vlci si ale vybrali jiné. Třeba Máchův kraj je turisticky exponovaný, ale sousedí s Ralskem, které je zase poměrně pusté,“ vysvětluje Kutal. Podle něj je na severu místo pro pět až šest vlčích smeček.

Vlků se nebojte, spatří je leda fotopasti

I tak se rozhodně není čeho obávat. Vlci jsou velmi plaší a spatřit je ve volné přírodě se hned tak někomu nepoštěstí. Snímky vlků jsou většinou jen z fotopastí.

Vlci, zachycení fotopastí v NP České Švýcarsko

Zkušenosti s nimi mají již někteří farmáři. Většinu vlčího jídelníčku ale tvoří divoká zvěř a nejlepší ochranou ovcí a koz proti vlkům jsou pastevečtí strážní psi. Tvrdí to farmář Vojtěch Hajný z biofarmy Dolní Křečany. Návrat vlků je podle něj prospěšný a jako myslivec je dokonce vítá. „Pomohou nám snižovat počty spárkaté zvěře, a tím pádem nám snižují škody na lesních školkách a podobně,“ dodává Hajný.

Spustit audio