Navštivte nejvýše položený maják na světě - rozhlednu s muzeem Járy Cimrmana v Příchovicích

23. září 2015

Teď by měli zbystřit milovníci rekordů a kuriozit i všichni cimrmanologové. Tento tip na výlet je určený právě jim. Až se jednou budete vracet třeba z Jizerky, zpestřete si výlet zajímavou atrakcí. Podívejte se do Příchovic, odkud si můžete vyšlápnout nejenom k nejstarší kamenné rozhledně Jizerských hor na Štěpánku, ale i na jednu z nejnovějších jizerskohorských rozhleden.

Dřevěný Maják stojí jen pár metrů pod obecním kostelíkem. Své jméno rozhledna dostala podle své podoby – opravdu totiž připomíná maják. Navíc tím, že je vystavěný vysoko v horách, jde o údajně nejvýše položený maják na celém světě.

Čtěte také

Rozhledna Maják ale nenabízí jen krásné výhledy do okolí. V jejím přízemí najdete i muzeum Járy Cimrmana s řadou zajímavých exponátů - třeba výpustní talíř, Cimrmanovu bustu, hračky, se kterými si malý Jára hrál, nebo dokonce přenosnou turistickou značku.

Rozhledna Maják

Slavnostnímu otevření rozhledny před dvěma lety přihlíželi také největší cimrmanologové současnosti - Zdeněk Svěrák a jeho družina.

„Vždycky když je tu nějaká větší akce, tak přijedou, naposledy vyplivli do jámy pod Majákem pecku - zasadili švestku a teď čekáme, jestli z toho něco vyroste,“ říká Eva Vondrová, která v muzeu Járy Cimrmana vítá turisty a s úsměvem na tváři tam přivítá i vás.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio