Něco jste ztratili? Nezoufejte a jednejte, radí odborník!

28. leden 2015

Kdo ztratil klíče, doklady nebo mobil, vzpomene si na pocit zoufalství. Obzvlášť, pokud to třeba zapomněl v MHD. Pokud se vám něco takového stalo, nejlepší je rychle jednat. Zatelefonujte dopravci nebo tam zajděte. Rychlost rozhoduje, jestli se se ztracenou věcí ještě setkáte. Potvrzuje to i vedoucí Zákaznického a informačního centra Dopravního podniku města Ústí nad Labem František Chlada.

„Vyhrává rychlost. Pokud jsem například vystoupil z autobusu a uvědomím si, že jsem tam nechal batoh, je dobré mít číslo v mobilu, zavolat k nám a na druhé zastávce ten batoh mám. Pokud čekám do druhého dne, tak je ta šance minimální,“ upozorňuje František Chlada.

Počítejte ale s tím, že se vás pracovníci zákaznického centra budou vyptávat na to, jak přesně vaše ztracená věc vypadala. Je to pro vaše dobro – snaží se tak předejít situaci, kdy si pro věc přijde někdo jiný, než její majitel.

A kolik ztracených věcí měsíčně skončí na zákaznickém centru? „Někdy deset, jindy dvacet… Záleží na tom, kdo to najde. Když to najde řidič, skončí to u nás. Když to najde cestující někde na okénku, tak ho odkážeme přímo na magistrát,“ vysvětluje Monika Mazáčová, která má na starosti oddělení ztrát a nálezů.

Děti podle ní nejčastěji ztrácí batohy s cvičením nebo plavkami, dospělí pak klíče, doklady a mobily.

A jaký nejkurióznější nález v centru zaznamenali? „No, asi víkendový nákup, kde bylo chlazené kuře, knedlíky a podobné věci nebo krabici s živou myškou,“ konstatuje Chlada.

Na zákaznickém centru dopravního podniku nálezy zůstávají přibližně měsíc, pak je jeho pracovníci předávají ústeckému magistrátu.

Poctivý nálezce má ze zákona nárok na nálezné ve výši 10 procent z hodnoty nalezené věci. Zákon ale pamatuje i na nepoctivce. Kdo nalezenou věc nevrátí majiteli - nebo v případě neznámého vlastníka neodevzdá na příslušný obecní úřad - může být potrestán pokutou. V případě vyšší hodnoty ztracené věci a získáním velkého prospěchu pro sebe i odnětím svobody až na 8 let.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio