Nedonošeným dětem v mostecké nemocnici usnadňují vstup do života nejmodernější přístroje

22. květen 2017

Nedonošené děti v mostecké nemocnici mají zase o něco snazší start do života. Nemocnice, respektive její perinatologické centrum, má nové a modernější přístroje, které péči o předčasně narozené děti usnadňují.

„Třeba tenhle přístroj sleduje dětskou žloutenku. Dřív jsme museli dětem brát krev, teď stačí přiložit tenhle přístroj ke kůži miminka a víme, co potřebujeme,“ vysvětluje primář dětského oddělení Jiří Biolek, zatímco sestřička měří malého Martínka. Narodil se s váhou 1600 gramů a v inkubátoru si ještě chvíli pobude.

Další z nových přístrojů je ultrazvuk. Tím sledují lékaři cévy v mozku, ale třeba i ledviny a další orgány, které bývají ne zcela vyvinuté a je proto potřeba je bedlivě sledovat.

Moderní přístroje usnadňují nedonošencům v mostecké nemocnici vstup do života

Životnost špičkových lékařských přístrojů je zhruba osm let. Každý nový přístroj je dokonalejší a tedy lepší. Stejně jako malá krabička na sledování krevních plynů. „Tady se sice bez odběru krve neobejdeme, ale výsledky máme hned,“ říká primář.

Kromě nedonošenců se kvalitnější péče dočkali i odrostlejší děti. Těm slouží spirometr. Přístroj sledující dechové funkce už vyžaduje spolupráci pacienta, takže rozhodně není určen miminkům.

Peníze na nákup nových přístrojů pro mosteckou a ústeckou nemocnici získala Krajská zdravotní, a.s. z Norských fondů.

Spustit audio