Nejstarší sklářská škola v Evropě v Kamenickém Šenově na Českolipsku letos slaví 160 let

9. leden 2016

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově za dobu své existence vychovala řadu vynikajících výtvarníků, designérů a sklářských odborníků, kteří se proslavili v oboru nejen doma, ale i v zahraničí.

Patří mezi ně například Vladimír Jelínek, Vratislav Šotola nebo Martin Velíšek. Významné jubileum nejstarší sklářské školy v Evropě připomene kromě několika kulturních akcí a výstav i obsáhlý katalog, který má mapovat její historii.

Mezi nejstarší části školy patří jedna ze tří budov. „Tím, že v devadesátých letech došlo k propojení všech tří budov, tak je tato prostřední nejstarší,“ říká galeristka kamenickošenovské školy Romana Karbanová.

Ve školní galerii je nespočet skleněných výrobků. Jsou to nejlepší práce studentů. „Vlevo jsou práce žáků od roku 1856 do roku 1944. V pravé části je to od roku čtyřicet pět do 60. let. Novodobá historie je všude kolem nás. Máme tu státní znaky, totalitní režim, to znamená srpy a kladiva. V té novodobější historii už máme prvotiny opravdu zvučných jmen jako je například Jiří Šuhájek,“ vysvětluje Romana Karbanová.

Natahování skla volným tečením

„Ta škola je naší rodině osudová. Studoval tu můj nejstarší bratr, pak jsem to byl já, chvíli tu studoval i můj mladší bratr. Nakonec tady studovala dcera, a teď to vypadá, že tu bude studovat i syn. Já jsem nastoupil na školu v roce devadesát sedm. Po třech letech mě ze školy vyhodili. Rok jsem pracoval a pak jsem se na školu vracel. Školu jsem absolvoval v roce devadesát tři," vzpomíná absolvent školy a sklářský výtvarník Leoš Smejkal a dodává: „Byl jsem tehdy pankáč s čírem. Kvůli tomu se vedení rozhodlo, že nebude dobré, abych dál studoval na této škole."

V ředitelně školy už leží staré výroční katalogy. „Nejstarší je ten z roku 1936. Je to všechno německy. V tom roce to byla ještě Deutsche glasge verben schule. V katalogu je i číška s portrétem Tomáše Garrigua Masaryka i český lev. Je skvělé, že v třicátém šestém roce neměli němečtí kolegové, kteří dělali katalog, problém to tady publikovat,“ vysvětluje ředitel kamenickošenovské sklářské průmyslovky Pavel Kopřiva.

Škola k výročí připravuje katalog, který by měl být jiný než ty předchozí i díky přispění lidí, kteří mohou nosit nejrůznější materiály vztahující se k historii školy.

„Nám se schází hlavně tiskoviny. V půdních prostorách školy jsme našli kresby, studie lidského těla, datované do let 1875 - 80. Je velmi pravděpodobné, že vznikala za prvního ředitele školy Jana Dvořáčka,“ dodává.

Kromě katalogu bude sklářská škola pořádat během letošního roku i několik výstav po celé republice.

Spustit audio